Nederland mag dan Europees koploper papierrecycling zijn - de vervuiling van oudpapier moet omlaag. Dat stelt PRN-voorzitter Ed Nijpels naar aanleiding van de monitoringsrapportage en een vervuilingsonderzoek van de stichting.
Uit onderzoek dat Papier Recycling Nederland (PRN) om de twee jaar doet naar de productvreemde vervuiling in huishoudelijk papier en karton, blijkt dat het Nederlandse oudpapier in 2021-2022 voor 3,36 procent bestond uit materialen die niet geschikt zijn voor de productie van nieuw papier en karton. Het gaat onder andere om kunststoffen, etensresten en drankenkartons, maar ook geplastificeerd papier of vieze pizzadozen. In de periode 2019-2020 bedroeg de vervuiling nog 2,52 procent, in 2017-2018 2,1 procent en in 2015 slechts 1,59 procent.
Voor PRN-voorzitter Ed Nijpels is de negatieve trend aanleiding om nu aan de bel te trekken. “Nederland is Europees koploper papierrecycling, maar de vervuiling van het oudpapier moet omlaag”, stelt de VVD-mastodont bij de presentatie van PRN’s monitoringsrapportage 2021 en het vervuilingsonderzoek 2022. Dat 89 procent van het nieuw op de Nederlandse markt gebrachte papier en karton (niet-verpakkingen) in 2021 is ingezameld en gerecycled, mag wat PRN betreft geen reden om achterover te leunen. Ook al ligt dat recyclingpercentage in de EU gemiddeld op 71,4 prorcent fors lager.
PRN waarschuwt dat een hoger vervuilingspercentage leidt tot hogere verwerkingskosten en zorgt dat er uiteindelijk minder recyclebaar papier en karton overblijft. Volgens de stichting hebben gemeenten de positie om de vervuiling samen met burgers aan te pakken. Om hen hier bij te helpen publiceerde PRN eerder een scheidingswijzer waarin precies staat wat er wel en niet bij het oudpapier mag. Met een nieuwe instructievideo (zie onderaan bericht) brengt PRN het belang van een schone en droge oudpapierstroom eveneens onder de aandacht.
Volgens PRN, de collectieve uitvoeringsorganisatie van producentenverantwoordelijkheid voor niet-verpakkingen van papier en karton, zijn de goede recyclingcijfers mede het gevolg van het Papiervezelconvenant, een samenwerkingsovereenkomst tussen de Nederlandse gemeenten en PRN. Circa 95 procent van de Nederlandse gemeenten is aangesloten bij PRN. Het uit het convenant voortvloeiende zelfregulerende afvalbeheerssysteem functioneert al 25 jaar en combineert hoge inzamelingsresultaten met lage kosten voor burger en bedrijfsleven, claimt de organisatie.
Dit voorjaar ondertekende PRN en de VNG nog het zevende Papiervezelconvenant. Ook is er toen een Protocol inzake Productvreemde vervuiling oudpapier en -karton vastgesteld. Dit protocol moet gaan bijdragen aan een betere kwaliteit van het oud papier.
» PRN-vervuilingsonderzoek
oudpapier 2022
» Monitoringsrapportage PRN
2021