Categorie: publicaties | Gepubliceerd: 29 november 2022

Kwart eeuw weerbarstige afvalpraktijk

Dit jaar bestaat Vakblad Afval! 25 jaar. Een jubileum-editie laat zien hoe dynamisch de afvalmarkt is en vooral wat haar te wachten staat.

Bij de introductie van Vakblad Afval! 25 jaar geleden kwam de vraag over de naam natuurlijk al snel op. Ook toen waren er al mensen die liever een vraagteken dan een uitroepteken achter de naam wilden plaatsen, of de titel überhaupt misplaatst vonden. Afval zou aanzienlijk afnemen en gezien worden als reststof waar een ander nog zeker wat mee kon doen. Er was nog geen cradle-to-cradle, geen circulaire economie, er was zelfs nog geen Landelijk Afvalbeheerplan en ook de slogan ‘Afval bestaat niet’ moest nog komen.

Misschien had niet iedereen het verwacht, maar het onafhankelijke vakblad voor de afval- en recyclingsector heeft de 25 jaar volgemaakt. De afvalpraktijk is weerbarstiger dan alle ambities en doelstellingen die overheid en bedrijfsleven voor ogen hebben. Bij zo’n mijlpaal hoort natuurlijk een speciale editie. Het jubileumnummer van Vakblad Afval! kijkt terug op de afgelopen 25 jaar, en vooruit naar de komende.

We hebben voor deze speciale uitgave een insteek gekozen, afwijkend van de reguliere edities van het vakblad. Met uitsluitend interviews laten we in 132 pagina’s een reeks van mensen aan het woord over hoe zij tegen de sector aankijken, wat er goed is gegaan, wat er anders zou moeten en welke toekomst er zal zijn. Uiteraard laten we een aantal bekende namen aan het woord die al veel langer dan 25 jaar bij de sector betrokken zijn, zoals Norbert Rethmann, Ruud Sondag en Adriaan Visser over de positie van het bedrijfsleven. Voor wet- en regelgeving werpen onder andere Jacqueline Cramer, Bernard ter Haar en Robbert van Duin hun licht op de beleidsontwikkeling. En natuurlijk ook de huidige generatie van bestuurders als Otto de Bont, Wieger Droogh en Yves Luca – om de CEO’s van de grootste drie maar te noemen – komen aan het woord. Dennis Storm, Werner Schouten en Auke-Florian Hiemstra zijn maar enkele namen van mensen die met een afstand naar de afval- en recyclingsector kijken en hun visie in het jubileumnummer ventileren.

Het jubileumnummer 25 jaar Vakblad Afval! is daarmee eigenlijk een piketpaal. Het geeft een beeld van 25 jaar ontwikkeling in afvalverwerking en recycling, maar zet ook de lijnen en verwachtingen uit voor de komende 25 jaar waarin de circulaire economie uiteindelijk een feit moet zijn en afval niet meer bestaat. Of toch wel?

Alle vaste abonnees ontvangen het jubileumnummer deze week (eind november). Niet-abonnees kunnen het bestellen via de speciale jubileumpagina.