Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 03 januari 2023

Lansingerland consulteert markt over duurzamer afvalbeheer

Met nieuwe contracten voor de inzameling en verwerking van restafval, gft, opk, glas en textiel wil de gemeente Lansingerland haar afvalbeheer naar een hoger niveau tillen.

Lansingerland beschikt over verschillende afvalcontracten, die de komende jaren aflopen. Gezien veranderende marktomstandigheden en ambities in Langingerland, organiseert de gemeente nu een marktconsultatie om tot een effectieve aanbesteding te komen.

De gemeente vraagt de markt onder andere naar hoe de aanbesteding het beste kan worden vormgegeven (indeling percelen, co-creatie, gunningsmethode), hoe er aan wordt gekeken de Vang-doelstelling voor 30 kilo restafval per inwoner per jaar in 2030 (realistisch, hoe kan marktpartij hier aan bijdragen) en waar de gemeente rekening mee moet houden als er een wens is om met extra duurzaam materiaal in te zamelen (voorwaarden, levertijden).

De nieuwe contracten voor de inzameling en verwerking van restafval, gft, opk, glas en textiel moeten per 1 januari 2026 in gaan. Uiteraard vraagt de gemeente de markt ook in hoeverre dit haalbaar is voor partijen.

Ingezamelde volumes

In 2021 haalde de gemeente nog 11,7 kton fijn restafval op, 1,3 kton grof restafval, 5,6 kton gft, 1,1 kton pmd, 0,2 kton textiel, 1,3 kton glas en 2,9 kton opk met een combinatie van eigen verzamelcontainers en perscontainers en geleasede minicontainers van een afvalinzamelaar, die in 2024 mogelijk worden overgenomen.

Naar minder restafval

Volumes kunnen er vanaf 2026 overigens heel anders uitzien. Met ingang van 2023 heeft Lansingerland namelijk diftar ingevoerd. De gemeente stuurt dus aan op minder restafval. Vier jaar geleden kraakte de rekenkamer van de gemeente nog kritische noten over het niveau van afvalscheiding in de gemeente, dat ‘ver onder de maat’ zou zijn.

Om landelijke doelstellingen voor afvalscheiding te benaderen moest de gemeente maatregelen nemen, stelde de rekenkamer, zoals verlaging van het serviceniveau voor restafval en het betalen per zak of lediging van de container. De rekenkamer zag toen echter dat er ‘nog weinig politiek enthousiasme was voor bewezen effectieve maatregelen, zoals diftar.’