Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 04 januari 2023

Milieustraat in Tilburg experimenteert met sortering

Als onderdeel van een proef worden bij een milieustraat in Tilburg herbruikbare materialen uit het afval gehaald.

GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht diende onlangs nog succesvol een motie in voor meer hergebruik op milieustraten.
Foto: Groenlinks/Gabriela Hengeveld

Medewerkers van de Tilburgse milieustraat Albion, kringloopwinkel La Poubelle en Prospects at Work controleren bij bezoekers voordat ze bij de slagboom aankomen of zij spullen hebben gebracht die nog geschikt zijn voor hergebruik of recycling. Zo ja, dan helpen medewerkers de bezoekers op een aparte plek met het scheiden en innemen van deze spullen, die vervolgens de verkoop in gaan in de kringloopwinkel, of worden gerepareerd voor hergebruik. Extra pluspuntje voor bezoekers: als ál hun spullen hier worden ingenomen, kunnen ze weer naar huis zonder op de milieustraat te zijn geweest, en dus zonder 'bezoektik' op hun milieustraatpas te gebruiken.

Handreiking

De proef in Tilburg is op 1 januari 2023 van start gegaan. Dat is nog geen maand nadat Groenlinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht een motie indiende voor het opstellen van een makkelijk en concreet toepasbare handreiking voor milieustraten om te beoordelen wanneer er sprake kan zijn voortgezet gebruik. Dit, omdat circulaire ambachtscentra en milieustraten tegen wettelijke obstakels aanlopen die ertoe leiden dat herbruikbare materialen nog regelmatig worden vernietigd. De Tweede Kamer nam de motie op 13 december aan.