Categorie: Management | Gepubliceerd: 18 januari 2023

Ervaren directeur circulaire economie voor IenW

Marieke Spijkerboer is per direct benoemd tot directeur Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie bij het directoraat-generaal Milieu en Internationaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Marieke Spijkerboer, de nieuwe directeur Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie bij IenW.
Foto: Algemene Bestuursdienst MinBZK

Spijkerboer volgt Esther de Kleuver op, die per 1 januari 2023 benoemd is tot inspecteur-generaal van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Anders dan haar voorganger ruim vier jaar geleden, begint Spijkerboer met de nodige inhoudelijke kennis over circulaire economie aan haar nieuwe job. Ze werkt namelijk al sinds 2018 als plaatsvervangend directeur van de directie Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie. Sinds september 2022 nam zij waar als directeur. 

“Met heel veel plezier ga ik mij inzetten als directeur van de Directie Duurzame Leefomgeving en Circulaire Economie”, zegt Spijkerboer over haar benoeming. “De afgelopen jaren ben ik geïnspireerd geraakt door de drijfveren, het doorzettingsvermogen en het lef van mensen om ons heen die de eerste stappen zetten naar een duurzame wereld. Daarnaast raakt de machteloosheid mij die sommige mensen ervaren. Gaat het ons nog wel lukken, vragen zij zich af. Samen met de medewerkers van de directie en de partijen om ons heen, ga ik daar graag mee aan de slag. Door te laten zien waar we vanuit de directie al mee bezig zijn en wat er al mogelijk is. En ook door goed te achterhalen bij onze medeoverheden en bij de bedrijven waar nog knelpunten zijn en door na te denken of en hoe we die kunnen oplossen. Want voor mij staat vast dat we samen echt een gezond, schoon en circulair Nederland, en dus een toekomstbestendig Nederland, kunnen realiseren.”

Voordat Spijkerboer aan het werk ging op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was zij zes jaar plaatsvervangend directeur Asiel Bescherming bij de IND. Tussen 2002 en 2012 had zij verschillende (leidinggevende) functies bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Spijkerboer begon haar loopbaan bij het College van Toezicht Sociale Verzekeringen, na een studie Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam.

Directeur-generaal

Eind vorig jaar startte Afke van Rijn al als de nieuwe directeur-generaal Milieu en Internationaal op IenW. Zij volgde Roald Lapperre op. Van Rijn geeft aan ontzettend uit te kijken naar de samenwerking met Spijkerboer. "De afgelopen jaren heeft zij al vormgegeven aan de plannen voor de circulaire economie in ons land. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij, met haar drive en ervaring en met de hulp van haar medewerkers, de transities die nodig zijn om onze leefomgeving duurzamer te maken helpt te realiseren.”