Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 24 februari 2023

EEW wil kunststoffen sorteren in Delfzijl

EEW Delfzijl heeft plannen om een sorteerinstallatie te bouwen om kunststoffen uit gemengd huishoudelijk en bedrijfsafval te sorteren.

EEW Delfzijl, met op de voorgrond de ingetekende hal van de sorteerinstallatie en rechts de impressie van de zuiveringsslibverwerkingsinstallatie die momenteel gebouwd wordt.
Foto: EEW Delfzijl

De installatie moet op het terrein van EEW komen in Farmsum bij Delfzijl. De installatie krijgt een sorteercapaciteit van 150 kton afval per jaar. Dat bevestigt EEW aan AfvalOnline na berichtgeving van Euwid Recycling

“Uit sorteerproeven weten we dat ongeveer 10 procent van onze fabrieksinput kunststoffen zijn”, aldus Wilfred de Jager, directeur van EEW Delfzijl. “Wij verwachten dus ongeveer 15 kton kunststoffen te sorteren. De helft daarvan bestaat uit 3D-kunststoffen - zoals flacons, vuldozen of bakjes. De andere helft uit 2D-kunststoffen, zoals folies.” 

Technieken

De kunststoffen worden uit gemengd huisvuil en bedrijfsafval gesorteerd met behulp van zijn verkleiners, zeef-, diverse sorteer- en Near Infrared-technieken (NIR). De installatie wordt zo ingericht dat het afval breed verdeeld wordt over lopende banden, zodat de af te scheiden bestanddelen gemakkelijk uit het afval verwijderd kunnen worden via de NIR-techniek. Er zijn nog geen afnemers gecontracteerd voor het gesorteerde plastic, maar EEW voert hierover gesprekken met potentiële afnemers in de directe omgeving van het bedrijf. Er zijn diverse bedrijven die zich op het bedrijfsterrein in Farmsum zullen vestigen die kunststoffen als grondstof gaan inzetten voor mechanische en chemische recycling. “Wij willen die kunststofstromen gaan afscheiden die deze bedrijven vragen voor hun processen. Daar richten wij ons op”, geeft De Jager aan. 

Het terugwinnen van 15 kton kunststofafval uit de afvalstroom, betekent wel dat de input in de afvalenergiecentrale afneemt. De Jager: “Uiteraard gaan we deze terugval dichten met vervangend afval. EEW is momenteel bezig met het afsluiten van contracten voor de vervanging van deze wegvallende stroom.” 

2025 in werking

De vergunning voor de bouw van de sorteerinstallatie is ingediend en de procedure loopt. Als alles volgens planning verloopt, kan de installatie vanaf 2025 in bedrijf worden genomen. 

Welk bedrag EEW investeert in de nieuwe installatie laat het bedrijf in het midden. Wel laat EEW weten in 2022 via groene obligaties een belangrijk deel van de financiering te hebben geregeld voor de verduurzaming van haar verwerking. Dat geld wordt gebruikt voor de sorteerinstallatie, maar bijvoorbeeld ook voor CO2-afvang en een slibverbrandingsinstallatie in Delfzijl.