Categorie: interview | Gepubliceerd: 24 maart 2023

Maltha-directeur: “Glasindustrie helpt met ware recycling”

Al het ingezamelde glas volledig recyclen tot nieuwe glasmaterialen? Kevin Bell, managing director van Maltha, geeft toe dat die ambitie wat hoog gegrepen is, maar de glasrecycler komt een heel eind.

Kevin Bell, directeur van de Maltha Glass Recycling Group.
Foto: Renewi

Tien maanden geleden deed Maltha-directeur Kevin Bell een gedurfde uitspraak in een interview met AfvalOnline. Hij stelde dat Maltha binnen 12 tot 18 maanden al het ingezamelde glas kan recyclen tot 100 procent nieuwe glasmaterialen. Wellicht een iets te agressief doel, geeft hij inmiddels toe.

“Toen ik onze ambitie deelde, zaten we op een recyclingpercentage van 97,2 procent, nu op 98,4 procent”, vertelt Bell “Op deze toename van 1,2 procentpunt mogen we trots zijn. Als er al zo’n groot deel van het glas gerecycled wordt, is het lastig nog progressie te boeken. Maar met een slimmere inrichting van onze processen én investeringen in nieuwe technologieën komen we een heel eind. Op dit moment zeg ik: een recyclingpercentage van 99,5 procent is reëel. We blijven alleen zitten met een fractie (organisch) vervuild mix plastic, dat verbrand moet worden met energieterugwinning.”

Investeringen

Bell stelt dat de steun van Maltha-eigenaren Renewi en glasverpakkingsproducent O-I essentieel is voor de stappen die het bedrijf zet richting het recyclingpercentage van 100 procent. “Het afgelopen jaar is er substantieel geïnvesteerd in ons bedrijf”, zegt de directeur, zonder een bedrag te willen noemen. “In de komende twaalfmaanden worden de investeringen echter verdrievoudigd. Het geld gaat onder andere naar de verbetering van het pre-sorteerproces en naar de toepassing van optische sorteertechnologie. Ook kijken we naar de mogelijkheden voor de toepassing kunstmatige intelligentie in onze processen. Dit alles gaat ons zeker helpen meer te recyclen.”

Ware recycling

Voor Maltha is het echter niet alleen belangrijk om zoveel mogelijk glas te recyclen. De missie is vooral ook om zoveel mogelijk glas in de glasindustrie te houden. “Steeds meer industrieën onderzoeken de mogelijkheden om gerecycled materiaal toe te passen in hun producten”, zegt Bell. “Dat is een goede ontwikkeling. Als gerecycled glas primaire grondstoffen in bijvoorbeeld de wegenbouw kan vervangen, betekent dat winst voor het milieu. Maar glas is in principe oneindig recyclebaar. Daarom vind ik dat glas zolang mogelijk in de glasindustrie moet worden gebruikt, waar het keer op keer terug kan komen in bijvoorbeeld flessen of potten. Dat is in mijn ogen true recycling.”

Glasindustrie is wakker

Bell is nu positiever over de bereidheid van de glasindustrie om meer in te zetten op de toepassing van gerecycled materiaal in producten en op circulaire ontwerpen dan tien maanden geleden. “De stijgende energieprijzen hebben de glasindustrie ruw wakker geschud”, zegt hij. “De productie van primair glas was door het 30 procent hogere energiegebruik al een stuk duurder dan de productie van gerecycled glas. De stijgende energieprijzen hebben dat verschil alleen maar groter gemaakt. En dus gaat de industrie meer gerecycled glas gebruiken.”

Zelf ging Bell overigens ook de boer op om het gesprek aan te gaan met ketenpartners. De centrale vraag daarbij was hoe de keten eraan kan bijdragen dat de glasindustrie meer gerecycled glas toepast in nieuwe producten. “Ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar daar zijn revolutionaire ideeën uit voortgekomen over hoe we glas anders kunnen gaan recyclen. De glasindustrie gaat ons helpen te komen tot meer ware recycling”, aldus Bell. Wordt vervolgd, wat hem betreft.