Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 04 april 2023

Papierketen dient verlanglijstje in voor NPCE

De Nederlandse papierketen benadrukt dat de papierrecycling hier al goed verloopt, en dat hergebruik niet altijd tot meer milieuwinst leidt.

Met een brief aan de Tweede Kamer reageert de gezamenlijke Nederlandse papierketen op het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE), in aanloop naar het commissiedebat Circulaire Economie van 20 april. De brief is ondertekend door twaalf organisaties, waaronder Stichting Papier Recycling Nederland (PRN), het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO), de Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI) en Stichting Hergebruik Kartonnen Drankverpakkingen (Hedra).

De organisaties hebben hun twijfels bij het voorstel om hergebruikdoelstellingen voor papier en karton op te stellen. Omdat papier en karton zo goed gerecycled kunnen worden, twijfelen zij of hergebruik wel de gewenste duurzaamheidswinst oplevert. Zij vragen dan ook om dit eerst goed te onderzoeken, voordat hergebruik voorgeschreven wordt in plaats van recycling van oud papier en karton. 

Bronscheiding

Ook benadrukt de papierketen dat goede bronscheiding en design for recycling essentieel zijn voor een goede papierrecycling. "In de afvalfase kan niet worden opgelost wat eerder in de keten is misgegaan", aldus de organisaties. De focus moet daarom daarop liggen. Goed scheidingsgedrag zou afgedwongen moeten kunnen worden door producentenverantwoordelijkheidsorganisaties, of door middel van inzamel- en kwaliteitsdoelstellingen voor gemeenten. Ook is onderzoek nodig naar de inzamellogistiek.

Verder willen de organisaties dat de export van oud papier naar buiten Europa mogelijk blijft, omdat er binnen Europa onvoldoende recyclingcapaciteit is, en dat er meer stimuleringsbeleid komt voor hernieuwbare biogene en recyclebare productinnovaties.