Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 05 april 2023

Attero in de verkoop

3i Infrastructure maakt zich op voor de verkoop van afval- en energiebedrijf Attero. “Wij verwachten veel belangstelling van potentiële kopers.”

Het uitzicht op de locatie van Attero in Wijster vanaf de Vam-berg.
Foto: AfvalOnline

In een trading update geeft 3i Infrastructure, onderdeel van de Britse private-equitymaatschappij 3i, aan dat de voorbereidingen voor een mogelijke verkoop van Attero zich in vergevorderd stadium bevinden. Attero’s eigenaar geeft daarbij aan veel belangstelling te verwachten van potentiële kopers.

Onofficieel staat Attero al sinds eind oktober in de etalage. Anonieme bronnen rond eigenaren 3i Infrastructure en DWS meldden toen al aan het FD ‘dat de definitieve beslissing voor een verkoop nog niet is gevallen’, maar dat het zeker op een verkoopproces zal uitdraaien. Van de direct betrokken partijen wilde niemand op de speculatie reageren, ook Attero zelf niet. Nu het nieuws officieel is, onthoudt het bedrijf zich nog steeds van commentaar.

Chinese interesse

Vijf jaar geleden nog maar namen 3i Infrastructure en DWS ieder 50 procent van de Attero-aandelen over van Waterland Private Equity Investments, naar verluidt voor een bedrag van meer dan 750 miljoen euro. Attero CEO Paul Ganzeboom stelde toen 3i/DWS als een uitstekende nieuwe aandeelhouder te zien. In de combinatie zag hij een stabiele partij die continuïteit biedt en wil investeren in Attero. 

Met de verkoop bleef Attero destijds uit Chinese handen. Met name in 2016 was er veel Chinese interesse voor Attero en zongen grote mogelijke overnamebedragen rond, tot wel 1 miljard euro. Die deal zou zijn stuk gelopen op strengere Chinese investeringsregels.

Speculatie over opbrengst

In het FD speculeerden zakenbankiers een half jaar geleden al over wat een verkoop van Attero de eigenaren zou kunnen opleveren. Uitgaande van een brutobedrijfsresultaat van 130 miljoen euro en goede contracten met klanten, zou de prijs zomaar meer dan 1 miljard euro kunnen bedragen. Destijds haperde de overnamemarkt weliswaar, maar voor een bedrijf als Attero, met langlopende contracten en stabiele inkomsten, zouden ook onder die marktomstandigheden kopers en financiers te vinden zijn.

Wat de verkoop mogelijk nog in de weg zit, is de onzekerheid over de toekomst van afvalenergiecentrales in Nederland. De verwachting is dat staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat nog voor het circulaire-economiedebat van 20 april aanstaande een brief naar de Tweede Kamer stuurt over hoe ze de verbrandingscapaciteit in Nederland wil afbouwen.

Attero lobbyt daarnaast al jaren voor de afschaffing van de importheffing op brandbaar afval, maar vooralsnog zonder succes. Ondertussen lijkt het draagvlak voor het verbranden van buitenlands afval in de samenleving af te brokkelen. Zo was de verontwaardiging in de Tweede Kamer groot toen afgelopen week bleek dat AEB wekelijks 900 ton afval uit Rome gaat verwerken in haar afvalenergiecentrale.