Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 20 april 2023

HVC-directeur: “Afval krijgt niet de aandacht die het verdient”

Ook in 2022 stak HVC veel tijd en energie in het beter scheiden en hergebruiken van afval. In het jaarverslag van het publieke afval- en energiebedrijf stelt algemeen directeur Dion van Steensel echter dat het “dweilen is met de kraan voluit open”.

HVC-directeur Dion van Steensel vindt dat er doorbraken nodig zijn in de transitie naar een circulaire economie.
Foto: Deborah Roffel

Afvalbedrijven lossen het afvalprobleem in Nederland niet op. Dat zegt algemeen directeur Dion van Steensel van energie- en afvalbedrijf HVC. “Dat we met goed scheiden en duurzaam verwerken van afval komen tot een circulaire economie in 2050 is een illusie. Daar is veel meer voor nodig. Afval krijgt nog lang niet de aandacht dat het verdient. Ieder jaar een beetje beter gaat te langzaam. Om werkelijk milieuwinst te realiseren zijn doorbraken nodig.”

Van Steensel grijpt de publicatie van het jaarverslag van HVC aan om iedereen in Nederland wakker te schudden. Hoewel de Tweede Kamer beweegt naar meer concrete acties voor een circulaire economie in 2050, is er nog een lange weg af te leggen, stelt de directeur. “De aandacht is nog te veel gericht op de ‘achterkant’; ondanks dat wij (en andere afvalbedrijven) veel tijd en energie stoppen in het scheiden en hergebruiken van afval, is het tegelijk dweilen met de kraan voluit open. Het is óók nodig dat er aan de ‘voorkant’ iets gebeurt. Dat er minder producten worden gemaakt en geconsumeerd waardoor er minder afval ontstaat. En dat er voor nieuwe producten herbruikbare materialen worden gebruikt in plaats van fossiele grondstoffen. Kortom, om werkelijk milieu-impact te maken zijn er doorbraken nodig.”

HVC wil graag bijdragen aan die doorbraken. Van Steensel geeft dan ook dat het bedrijf open staat voor suggesties en samenwerking. “Welke inwoners, gemeenten, producenten en bedrijven doen er mee?”, besluit hij zijn voorwoord.

Stappen in afvalbeheer

In 2022 zette HVC zelf in ieder geval weer een stap in het terugdringen van het restafval in de aangesloten gemeenten. De hoeveel fijn huishoudelijk restafval nam af van 182,9 kilo naar 169,5 kilo per inwoner. In drie gemeenten, die een zogenoemd recycletarief (vorm van diftar) invoerden, nam de hoeveelheid restafval gemiddeld zelfs met 40 procent af. Het percentage brongescheiden ingezameld afval bleef steken op 62 procent. Opvallend is dat HVC toch een fractie meer afval verbrandde: 940 kton ten opzichte van 934 kton een jaar eerder. Ook werd er iets meer slib verbrand: 355 kton ten opzichte van 346 kton in 2021.

In haar demonstratiefabriek in Dordrecht ontwikkelde HVC samen met waterschappen, een kenniscentrum en een technologiebedrijf als eerste in Europa natuurlijke plastics uit afvalwater. Omdat deze volledig biologisch afbreekbaar zijn, komen er geen microplastics in de natuur. Bioplastics kunnen bijvoorbeeld de toepassing krijgen van oplosbare plant- en zaaipotjes en afbreekbaar landbouwfolie. 

Een andere ontwikkeling op het gebied van recycling was de toevoeging van de ‘metal kicker’ aan de bodemaswasinstallatie, waardoor 200 tot 400 ton meer metalen uit de bodemassen gehaald worden. Bij de kunststofsorteerinstallatie werd een slimme sorteerrobot ingezet om de afvalstroom harde kunststoffen schoon te krijgen, waardoor deze beter gerecycled kan worden. De robot haalt er vervuiling als lege kitkokers en badslippers uit.

Gunstig financieel jaar

Het nettoresultaat van HVC kwam in 2022 uit op 28,1 miljoen euro, tegenover 26,4 miljoen euro in 2021. Naast dat de verschillende operaties goed hebben gedraaid, is dit positief beïnvloed door de ingebruikname van diverse warmteprojecten en zonneparken, de gestegen energieprijzen en hogere metaalprijzen. In 2022 heeft HVC 129,7 miljoen euro (tegenover 66,8 miljoen euro in 2021) geïnvesteerd, voor het grootste deel in de uitbreiding van warmtenetten en duurzame warmtebronnen, zoals geothermie en energie uit afval- en oppervlaktewater. 

HVC produceerde in 2022 1.380 GWh aan duurzame energie. Dat was 30 GWh meer dan een jaar eerder. Het gaat hier om elektriciteit, warmte en groen gas. Omgerekend naar het aantal huishoudens met een gemiddeld elektriciteitsverbruik, is dit elektriciteit voor ruim 556.000 huishoudens. Met name de productie van aardwarmte nam flink toe.

Tegelijk met het jaarverslag heeft HVC ook het publieksmagazine Schoon gepubliceerd. Dit magazine bevat artikelen, interview en weetjes over energie en hergebruik.