Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 26 april 2023

Rotterdam bouwt 'milieupark van de toekomst'

Aan de Bovendijk in Rotterdam is de bouw van een milieupark en een circulair centrum van start gegaan, die moeten gaan bestaan uit zo veel mogelijk gebruikte materialen.

Artist's impression van het Upcycle Mall.
Foto: Bam

De gebruikte materialen zijn onder meer afkomstig van een laboratorium in Delft. Dat pand is vorig jaar uit elkaar gehaald en verhuisd naar een opslag in Rotterdam. Aan de Bovendijk krijgen de materialen een nieuwe functie, in de vorm van een milieupark en het circulair centrum ‘Upcycle Mall’.

In het nieuwe milieupark, dat naar verwachting in de zomer van 2024 wordt geopend, kunnen Rotterdammers hun afvalstromen niet alleen in containers weggooien, maar ook spullen doneren op het zogeheten doneerplein. De gedoneerde spullen krijgen een tweede leven in het Upcycle Mall. Hier worden namelijk nieuwe spullen gemaakt van afval, zodat bezoekers kunnen zien hoe je spullen langer kunt gebruiken. Zo is er ruimte voor circulaire ondernemers en komen er werkplaatsen waar van oude producten nieuwe producten worden gemaakt. Wethouder Vincent Karremans (Buitenruimte): “Dit is niet zomaar een milieupark, maar een milieupark gericht op de toekomst. Een toekomst waarin we afval gebruiken als grondstof.”

De bouw van het nieuwe milieupark met Upcycle Mall wordt gerealiseerd door onder meer bouwbedrijf Bam, N30 Architecten, ingenieursbureau Boot en adviesbureau DGMR. De bouw is afgelopen vrijdag 21 april van start gegaan. De gemeente Rotterdam zoekt nog naar een passende naam voor het Upcycle Mall en zet hiervoor later dit jaar een wedstrijd onder Rotterdammers uit. Het Upcycle Mall is een product van het programma 'Van Zooi naar Mooi' van de gemeente Rotterdam.