Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 04 mei 2023

NVRD deelt ideeën over UPV voor luiers

De NVRD-expertgroep luiers vindt dat gemeenten óók een vergoeding moeten krijgen voor luiers in het restafval als er uitgebreide producentenverantwoordelijkheid geldt voor luiers. En gemeenten moeten zélf over de inzamelstructuur blijven gaan.

UPV is volgens de NVRD hard nodig om de kringloop van luiers duurzaam te sluiten.
Foto: 123rf.com/Oksana Tkachuk

De NVRD heeft vandaag (4 mei) een document gepubliceerd met acht uitgangspunten die de expertgroep heeft over de invoering van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor luiers en incontinentiemateriaal. In het document stelt de groep allereerst dat UPV nodig is voor het behalen van een doelstelling van 100 procent recycling, voor het bevorderen van de recyclebaarheid, het opzetten van gescheiden inzameling én bij het voorkomen van niet-recyclebare luiers en incontinentiemateriaal voor eenmalig gebruik.

Inzameling

De NVRD-expertgroep maakt vervolgens duidelijk dat het inzamelen van huishoudelijk afval en de keuze voor een inzamelstructuur het mandaat is van gemeenten. Zij hebben hierbij de vrijheid voor de structuur te kiezen die het beste past bij de lokale omstandigheden en het totale inzamelsysteem voor alle huishoudelijke afvalstromen en het afval- en grondstoffen beleid van gemeenten.

De UPV moet gelden voor zowel huishoudelijk luierafval en niet-huishoudelijk afval, stelt de expertgroep verder. Voor beiden stromen moet een passende inzamellogistiek worden ingericht en deze kan verschillend zijn. De meest passende inzamellogistiek kan bij de kinderopvang anders zijn dan bij zorginstellingen. Of een gemeente bedrijfsmatig luierafval wil inzamelen, is aan de gemeente zelf. Als een gemeente dit niet doet, is dit een taak voor de producenten/importeurs. Verder moet de gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal en de wijze waarop deze verwerkt worden logisch en uitlegbaar zijn aan de inwoners.

Vergoedingen en investeringen

Gemeenten worden in het kader van de producentenverantwoordelijkheid luiers en incontinentiemateriaal wat de expertgroep betreft volledig vergoed voor hun diensten. Dit geldt voor de gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal, maar óók voor de luiers en incontinentiemateriaal in het restafval. Verder zijn langjarige, duidelijke afspraken (in ieder geval tot en met 2035) over de invulling van de UPV noodzakelijk voor gemeenten en hun (keten)partners bij investeringen in de inzamelstructuur tot en met investeringen in hoogwaardige recycling dan wel nuttige toepassing. Alleen dan kan de regierol op efficiënte wijze uitgevoerd worden en kan invloed uitgeoefend worden op grote maatschappelijke opgaves zoals het behalen van de circulaire doelen.

Afspraken met de verschillende (publieke) ketenpartners moeten tot slot voor iedereen eenduidig, transparant en uitlegbaar zijn. Er is duidelijkheid nodig over de monitoring van hoeveelheden en kwaliteit, kwaliteitseisen en toetsing op de relevante plaatsen in de keten.

Onderzoek

Staatssecretaris Vivianne Heijnen kondigde afgelopen zomer aan werk te gaan maken van een UPV voor luiers en incontinentiemateriaal. Dit jaar startte ze er een onderzoek naar. De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek nog voor het eind van deze maand naar buiten komen.

De NVRD-expertgroep luiers bestaat uit Metropoolregio Amsterdam, Meerlanden, Dar, Circulus, gemeente Assen, gemeente Tilburg en Omrin.