Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 24 mei 2023

Renewi zet groeiversneller aan

Over vijf jaar wil Renewi de omzet met ruim 1 miljard euro hebben verhoogd. Afgelopen boekjaar kwam die groei nog niet goed uit de verf.

Otto de Bont, CEO van Renewi.
Foto: Rick Huisinga Fotografie

De strategie die Otto de Bont bij zijn aantreden als CEO van Renewi in zijn hoofd had rolt langzaam maar gestaag uit. Eerst focus aanbrengen, de efficiency verhogen en de broodnodige investeringen doen. Daarna groeien met het nieuwe businessmodel in bestaande markten, maar ook daarbuiten. De herstructurering is volgens De Bont in de laatste fase. Van niet core-activiteiten is afscheid genomen en het herstructureringsprogramma dat drie jaar geleden is ingezet is bijna voltooid. Renewi 2.0 digitaliseert de workflow, vooral richting klanten, en harmoniseert de processen. Verder is geïnvesteerd in niche-activiteiten waarin Renewi het verschil kan maken. Bijvoorbeeld Coolrec en Retour Matras zijn samenwerkingsverbanden aangegaan om innovaties verder te brengen, zoals met Ikea en Playmobil. Nu staat volgens De Bont de volgende fase voor de deur: die van groei. De omzet moet met ruim 40 procent toenemen tot 3 miljard euro in 2028. Organische groei en acquisities gaan daar ieder voor ongeveer de helft aan bijdragen. De Bont ziet daarvoor aan de ene kant nog voldoende mogelijkheden in bestaande markten, maar zeker ook in nieuwe. Bijvoorbeeld door het concept van RetourMatras naar andere landen te exporteren. Ook glas en witgoed zijn andere segmenten waar uitbreiding van wordt verwacht.

Crisis is kans

De maatschappelijke bedreigingen die de komende jaren in met name Nederland worden voorzien zet De Bont om in kansen. “De stikstofcrisis heeft zeker een effect op de nieuwbouw, verwachten we. Maar we zien ook kansen. Daling in de nieuwbouw leidt tot grotere activiteit in renovatie en vernieuwing bij zowel particulieren als bij kantoren.” Ook een crisis in waterkwaliteit die over een paar jaar voorspeld wordt ziet hij als een kans. “ATM kan een belangrijke bijdrage leveren in de waterzuivering.”

Afgelopen jaar

Het afgelopen jaar heeft Renewi de lagere afzetprijzen voor secundaire grondstoffen en de toegenomen inflatie weten te compenseren met het verhogen van de prijzen. De omzet nam met 1,2 procent toe tot 1,9 miljard euro. Hoewel Renewi zegt ook flink op de kostenbeheersing te hebben gelet, daalde het bedrijfsresultaat met een half procent naar 133 miljoen euro. De winst nam af van 75 naar 67 miljoen euro, terwijl de schuldenlast door de overname van Paro opliep van 303 naar 371 miljoen euro. Desondanks spreekt Renewi van een sterke prestatie en ziet het bedrijf zichzelf goed op koers om de strategische doelen voor 2026 te bereiken. In dat jaar moet het bedrijfsresultaat met 60 miljoen euro zijn verhoogd, en daarvan is tot nu toe 20 miljoen gerealiseerd. Er is inmiddels 60 miljoen euro aan investeringen uitgezet en het herstel van het door moeilijkheden geplaagde ATM zet door, verklaart de directie.

Hoewel de winst per aandeel afnam van 93 naar 79 cent is er toch een goed bericht voor de aandeelhouders. Vanaf 2024 wordt er weer dividend uitgekeerd. De dividenduitkering was in 2020 gestopt vanwege de coronacrisis. Toch kan dat de aandeelhouders niet echt bekoren. Het aandeel daalde in de ochtend van de presentatie op de Euronext met bijna 5 procent.

Recyclingpercentage

Vorig jaar steeg het recyclingpercentage van Renewi van 65,8 naar 67,2 procent. Het doel is om 2025 75 procent te recyclen. Dit jaar is het recyclingpercentage echter 63,6 procent. Er is niet minder gerecycled, maar de berekening is dit jaar aangepast. “Voorheen was het recyclingpercentage gebaseerd op het totale volume min het deel dat verbrand of gestort is. Nu bepalen we dat nauwkeuriger, waarbij we ook verliezen zoals door verdamping meenemen”, verklaart De Bont. Het doel wordt echter niet aangepast. Dat blijft 75 procent in 2025. Volgens De Bont is dat nog steeds realistisch. “Niet alleen zijn we met nieuwe technologieën in staat om meer te recyclen, we zien ook dat we meer en beter te recyclen stromen binnenkrijgen. Zo zien we groei in glas en daarvan kunnen wij vrijwel alles recyclen.” In de nieuwe berekening neem het recyclingpercentage toe van 61,8 naar 63,6 procent. Zou de oude methode zijn voortgezet dan was recycling van 67,2 naar 69,4 procent zijn gestegen.

CO2-reductie heeft een doelstelling van 50 procent vermindering. Daarvan is dit jaar al 9 procent gerealiseerd. Onder andere de ingebruikname van de windmolen in Gent heeft daaraan bijgedragen.

Verenigd Koninkrijk

Van niet-core activiteiten, zoals Reym en de Canadese activiteiten, is afscheid genomen hoewel je je kunt afvragen of de problematische activiteiten in het Verenigd Koninkrijk daar ook bij zouden moeten zijn. Afgelopen boekjaar zijn er weer onverwachte tegenvallers geweest, en dat was niet voor het eerst. Zo liepen de aangeleverde afvalvolumes van het grote contract met Oost-Londen (Elwa) flink terug. Bovendien loopt dit contract binnenkort af en moet dat in de zwaar concurrerende markt weer worden bevochten. Maar De Bont ziet nog steeds kansen, getuige zijn uitspraken bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor afgelopen maart, als de Britse overheid een consistent afvalbeleid gaat voeren. Waar Renewi in de Benelux zich vooral richt op het commercieel bedrijfsafval, zijn de contracten in het Verenigd Koninkrijk gericht op huis-aan-huis inzameling van afval. De ontwikkeling van de wetgeving is daarvoor bepalend. "Wanneer de overheid bijvoorbeeld besluit om organisch afval apart in te gaan zamelen, zouden we onze recyclingactiviteiten in Nederland waarbij we organisch afval in bio-lng omzetten ook in het VK kunnen toepassen. Voortbouwend op ons succes in de Benelux liggen de kansen voor Renewi in het VK in commercieel bedrijfsafval en monostreams. Een voorbeeld hiervan is onze investering in matrassenrecycling, waar we nu ook in het VK jaarlijks 1,5 miljoen matrassen gaan recyclen."

2024

Verwacht wordt dat 2024 een wat rustiger jaar wordt, omdat de prijzen zich rond het huidige niveau zullen stabiliseren. Bovendien zal Renewi de prijzen blijven verhogen en door het efficiëntieprogramma Renewi 2.0 tegengas bieden aan de kosteninflatie, inclusief die voor lonen en energie. De hoge ambitie blijft. In vijf jaar wil Renewi de omzet verhogen naar 3 miljard euro. De ebit-verbetering groeit naar verwachting nog sneller, gedreven door groei en kostenreductie door digitalisering.