Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 27 juni 2023

Regio De Vallei zegt contract met ARN op na aanbestedingstoets

De verwerking van het huishoudelijk restafval uit de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen komt op de markt. Inbesteding van de opdracht bij ARN is juridisch en financieel te risicovol.

Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie maakt vooralsnog een eind aan de samenwerking tussen Regio De Vallei en ARN.
Foto: James Steidl - Fotolia

Gemeenschappelijke regeling Regio De Vallei heeft namens de gemeenten het aanlevercontract voor huishoudelijk restafval met ARN opgezegd. De opzegtermijn van twee jaar is in gang getreden, wat betekent dat het contract per 1 april 2025 na 30 jaar zal eindigen. Dat blijkt uit een brief van het college van B en W van Barneveld aan de gemeenteraad.

Aanbestedingstoets

Als reden voor de ontbinding wordt een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van vorig jaar opgevoerd. Daarin stelt het Hof dat er geen sprake meer is van inbesteding wanneer er geen toezicht meer uitgeoefend wordt en/of als er geen kapitaaldeelname meer is. Na een aanbestedingstoets kwam het dagelijks bestuur van Regio De Vallei tot de conclusie dat het contract met ARN moest worden opgezegd om geen juridische en financiële risico’s te lopen. En zo geschiedde.

Voor de verwerking na 1 april 2025 wordt een Europees aanbestedingstraject opgestart. Op dit moment wordt er gewerkt aan een kader voor de aanbesteding. Na een zienswijzeprocedure is de verwachting dat de aanbesteding medio 2024 kan starten.

Al langer aandeelhouder af

In het voorjaar van 2019 verkocht Regio De Vallei haar aandelen in ARN. Het aandeelhouderschap werd niet als kerntaak gezien, liet het secretariaat van de regeling destijds weten. Regio De Vallei had 11,76 procent van de aandelen ARN in handen. De rest was in handen van Remondis (39,96 procent), Regio Marn (37,50 procent), Regio Rivierenlanden (5,88 procent) en de directie van ARN (4,90 procent).

Gerelateerde artikelen