Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 28 juli 2023

Wenslijst voor chemische recycling naar Duitse politiek gestuurd

Het Duitse Ondernemersforum voor Chemische Recycling vraagt de politiek om eerlijke kansen voor chemische recycling. Daarvoor heeft het een aantal voorstellen op een rijtje gezet.

Centrale actiegebieden die de leden van het ondernemersforum (UFCR) identificeren zijn productstatus voor chemische recyclingproducten, de invoering van minimumpercentages voor het gebruik van recyclaat, en erkenning van massabalansen. In een whitepaper dat de Vereniging van Duitse Ingenieurs (VDI) heeft samengesteld presenteren plasticfabrikanten, verwerkers en recyclingbedrijven negen gebieden “waarin wetgevers de koers moeten uitzetten voor een functionerende circulaire economie voor plastics.”

Achter de UFCR zit de denktank Industrial Resource Strategies, die is opgezet door de ministerraad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. “Met het huidige wettelijke kader kan chemische recycling op industriële schaal niet echt economisch en met rechtszekerheid worden gerealiseerd in Duitsland”, aldus Christian Kühne, voorzitter van de UFCR en directeur van de denktank die achter het ondernemersforum zit. “Aangezien het doel om minder fossiel geproduceerde kunststoffen te gebruiken duidelijk is geformuleerd door de federale overheid en de industrie, moet er actie worden ondernomen. Zonder chemische recycling zal er geen allesomvattende circulaire economie voor plasticafval zijn.”

Het UFCR is er onder meer van overtuigd dat de meest ambitieuze doelstellingen voor de grondstoffentransitie alleen bereikbaar zijn als rekening wordt gehouden met secundaire grondstoffen uit chemische recycling, zoals pyrolyse-olie. Dit vereist investeringen in de infrastructuur voor inzameling, sortering en recycling, en gegarandeerde toegang tot afval dat niet in mechanisch recyclebaar is. Ook moeten etiketten eindconsumenten transparantie bieden over de werkelijke gerecyclede inhoud van een product. Toekomstige productclaims moeten een duidelijk onderscheid maken tussen "recyclaten" (fysiek verifieerbare circulaire inhoud) en "toegekende recyclaten" zoals geleverd door massaal gebalanceerde chemische recycling.