Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 05 september 2023

Eerste 'digitale recyclinginstallatie' geopend

De Nederlandse metaalrecycler Myne opent in Harderwijk een installatie waar schroot wordt gesorteerd met behulp van kunstmatige intelligentie en robots.

Foto: David Hofmann | Unsplash

Met de zogenoemde Xorter wordt aluminiumschroot op legering gesorteerd. De installatie is gelanceerd door Myne, dat voorheen opereerde onder de naam Reukema, en van 'de eerste digitale recyclinginstallatie ter wereld' spreekt. Voor de totstandkoming van de Xorter, werkt Myne samen met de TU Delft. In de toekomst moet de technologie ook gebruikt worden voor het sorteren van koper-, messing- en zinklegeringen en ijzerafval.

Ook de komende jaren blijven Myne en de TU Delft de technologie verder ontwikkelen. "Eerst maken we de Xorter-technologie robuust in Harderwijk. Daarna schalen we op. De markt is wereldwijd en het probleem hoe te komen tot hoogwaardige circulariteit is actueel en groot. Alleen in Europa al zouden qua capaciteit honderden Xorters kunnen staan", zegt Martijn van de Poll, co-CEO bij Myne.

Professor Dr. Peter Rem, Hoogleraar Resources & Recycling aan de TU Delft: "Het grootste deel van het Europese staal wordt nog steeds gemaakt uit ijzererts in hoogovens. Dit gaat gepaard met een zeer hoge CO2- uitstoot en is dus enorm belastend voor het milieu. We verwachten met de Xorter-technologie hoogwaardig staal te kunnen maken uit ijzerafval, waarmee we de negatieve impact op het milieu met bijna 90 procent kunnen verminderen."

Terugwinnen uit AEEA

Myne en de TU Delft bouwden deze zomer ook aan een prototype verwerkingslijn waarmee grondstoffen uit afgedankte elektrische en elektronisch apparatuur (AEEA) teruggewonnen kunnen worden. Dit gebeurt op basis van een innovatief en gepatenteerd proces. Het bouwen van een volledig productiefabriek zal naar verwachting in 2024 plaatsvinden. Myne maakt hierbij deel uit van het onderzoeksprogramma Circular Circuits. 

Naamsverandering

Voorheen heette Myne Reukema. Het 106 jaar oude bedrijf uit Harderwijk vond dat het tijd werd voor een naamswijziging. Henry Staal, co-CEO bij Myne: "Wij geloven dat de oude manier van recycling verleden tijd is, dat we een transitie moeten maken naar circulariteit. Onze missie is om zelf technologie te ontwikkelen waarmee we vanuit afval weer hoogwaardige materialen produceren. In deze transitie naar producent van circulaire metalen voelt de naamsverandering naar Myne (The New Mine) voor ons heel logisch. We zijn enorm trots hiermee een leidende rol op het gebied van climate tech in Europa te bekleden." Myne verwerkt jaarlijks circa 150 kton metaalafval.