Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 12 oktober 2023

Nieuwe poging tot een Pollutec-editie in Parijs

Terwijl de dertigste editie van de Franse milieubeurs Pollutec in volle gang is, laat organisator RX France weten aanleiding te zien om de tweejaarlijkse versie in Parijs opnieuw leven in te blazen.

De 2023-editie van Pollutec wordt als vanouds goed bezocht.
Foto: AfvalOnline

Was het op de eerste dag dat Pollutec in Lyon de deuren opende nog relatief rustig, op de tweede dag gonst het in de wandelgangen als vanouds. Vanuit diverse stands klinkt live muziek, de stemming is bij de meeste standhouders optimistich en vanaf het middaguur vloeit de wijn rijkelijk. Of Pollutec 2023 de pre-corona bezoekersaantallen gaat evenaren, is nog de vraag – zeker gezien de onzekerheid van stakingen in het regionale openbaar vervoer op vrijdag en welk gevolg dat zal hebben voor de bereikbaarheid van Pollutec -  maar de verwachting op woensdag is in ieder geval wel dat de cijfers die van 2021 zullen overtreffen.

Spannend is dat organisator RX France besloten heeft in 2024 opnieuw een Pollutec Paris te lanceren. Dat moet een aanvullend tweejaarlijks evenement gaan worden. Volgens de organisator is daar gezien de urgentie van klimaatverandering behoefte aan. Een opvallend besluit, omdat in het verleden besloten is te stoppen met een vergelijkbare beurs in Parijs: Pollutec Horizons, dat was gericht op ecotechnologische innovaties. Tegenvallende bezoekersaantallen zorgden ervoor dat Pollutec Horizons de deuren sloot, en ook het alternatief dat daarop volgde, World Efficiency, kwam niet goed van de grond en stopte na twee edities. Organisator RX France gaat het dus toch opnieuw proberen.

Ondertussen staan zo’n 2.000 (of 1.701, de cijfers zijn enigszins verwarrend vanwege het al dan niet meetellen van de startups en landenpaviljoens) standhouders in de hallen in Lyon, waarvan 740 binnen het thema ‘afval’. 28 procent van alle standhouders komt niet uit Frankrijk, reden voor organisator RX France om deze dertigste editie van Pollutec internationaler dan ooit te noemen. De voertaal blijft evenwel voornamelijk Frans, zowel onder de bezoekers als bij het congresprogramma van de milieubeurs.