Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 19 oktober 2023

Volt: 'Huidig belastingstelsel faciliteert vervuiling'

Als het aan Volt ligt, gaat het huidige belastingstelsel in Nederland de komende jaren flink op de schop en wordt veel meer ingezet op het verminderen, hergebruiken en recyclen van materialen. Op Europees niveau moeten er definities van categorieën van recyclebare stoffen komen.

Laurens Dassen, lijsttrekker Volt Nederland.
Foto: Volt

Wat zou er de komende jaren in Nederland moeten gebeuren op het gebied van afval en de circulaire economie? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november heeft AfvalOnline die vraag voorgelegd aan politieke partijen. Vandaag het antwoord van Volt.

“Volt wil toe naar een economie waarin recyclen, hergebruiken en repareren de norm worden en de overheid hier actief op aanstuurt met behulp van een toekomstbestendig en groen belastingstelsel. Dat belastingstelsel moet aanmoedigen om in te zetten op maatschappelijk welzijn, namelijk door werken, recyclen of sociale investeringen te stimuleren en ontmoedigen om maatschappelijk welzijn te schaden, zoals roken, vervuilen of verspillen. Dit helpt om mens en natuur weer met elkaar in balans te brengen.

Ons huidige belastingstelsel staat vergroening niet alleen in de weg; het faciliteert zelfs vervuiling. Zo is de belasting op grondstoffen, verbruik en vervuiling te laag en is de belasting op arbeid te hoog. Ons stelsel kent bovendien veel fossiele vrijstellingen, met als resultaat: bergen met afgedankte elektrische apparaten en grootgebruikers van kolen en aardgas die aanzienlijk minder betalen dan kleine gebruikers. Dit is allesbehalve toekomstbestendig voor mens en natuur. We schaffen de vrijstellingen en verlagingen van belasting voor grootverbruikers van leidingwater, afvalstoffen, kolen, CNG en grondwater af. De belasting op leidingwater, afvalstoffen, kolen en gas wordt met 25 procent verhoogd. Door milieukosten in rekening te brengen, zullen producenten en consumenten verstandiger omgaan met het verbruik van primaire grondstoffen.

Hergebruik

Om minder afhankelijk te worden van andere landen en grootmachten in de toelevering van cruciale grondstoffen, moeten we veel meer inzetten op het verminderen, hergebruiken én recyclen van producten, materialen en grondstoffen. Hiermee verminderen we onze vraag naar grondstoffen van buiten de EU en zorgen we ervoor dat er minder schade aan milieu en klimaat wordt toegebracht. Zo gaan we van wegwerpmaatschappij naar een circulaire maatschappij.

In 2030 zijn er alleen nog maar duurzame producten op de Europese markt. Daar hebben we nieuwe wet- en regelgeving voor nodig. We zorgen ervoor dat zo veel mogelijk producten milieuvriendelijk tot stand komen, lang meegaan en makkelijk hergebruikt kunnen worden. Dit doen we door de voorwaarden voor het ecologische ontwerp van producten aan te scherpen.

Categorieën recyclebare stoffen

We willen toe naar goed recyclebare producten. Dat betekent dat we op Europees niveau willen werken aan het definiëren van categorieën voor recyclebare stoffen. Op producten die in de EU verkocht worden moet te zien zijn uit welke categorieën recyclebare stoffen ze bestaan en hoe deze categorieën moeten worden gescheiden aan het einde van de levenscyclus van een product.

Volt wil een Nederlandse en Europese strategie om met CO2 om te gaan. De opslag van CO2 is nodig om uitstoot te verminderen en om eventueel zelfs klimaatpositief te worden. Daarnaast moet CO2 circulair hergebruikt worden om nieuwe producten te maken in de vorm van brandstoffen, chemische producten en materialen.

Voor de productie van pfas, dat schadelijk is voor bodem, water en lucht, is in Nederland alleen nog plaats als een oplossing gevonden wordt voor het schadelijke afval. Fabrieken moeten dan ook vergroenen door te innoveren op het gebied van veilige afvalverwerking om hun vergunning te behouden.

Duurzaam watergebruik

Volt streeft naar een circulair watersysteem. We willen (drink-)water zo veel mogelijk gaan hergebruiken en inzetten op de opvang en het gebruik van regenwater in de bebouwde omgeving. We voeren een wettelijke verplichting voor het hergebruik van koelwater van datacentra in. En we willen binnen het Deltaplan de grootste waterbron benutten die we hebben: de zee. Als het aan Volt ligt, gaan we op grote schaal zeewater ontzilten en doen dat volledig fossielvrij en zo circulair mogelijk. Naar verwachting is er al in 2025 een wereldwijd tekort aan lithium voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s. De innovatiehub doet onderzoek naar het winnen van lithium en andere grondstoffen en mineralen uit het afval van ontzilt water (pekelwater). Zo maken we ontzilten circulair.

Duurzaam bouwen

We bouwen circulair, duurzaam en snel. Voor tijdelijke woningbouw, die we nodig hebben om aan de acute vraag te voldoen, zetten we in op duurzame en circulaire flexibele woningbouw, zoals prefab- en modulaire flexwoningen. Om afval tegen te gaan, onderzoeken we de mogelijkheden om tijdelijke woningen langer dan tien jaar te mogen plaatsen of subsidies te verstrekken om de gedemonteerde bouwelementen op te slaan.”