Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 20 oktober 2023

R3-status voor Veolia Vroomshoop

Het plastic recyclaat dat Veolia produceert op haar recycling-locatie in Vroomshoop is van het afval-stempel af.

In Vroomshoop maalt en wast Veolia huishoudelijk afval, denk aan boterkuipjes, saladebakjes en flacons, tot kleine stukjes plastic. Dit verwerkt de recycler vervolgens tot een granulaat, dat door productiebedrijven weer verwerkt wordt tot nieuwe kunststofproducten.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de recycling-locatie onlangs de formele R3-status gegeven, waarmee het erkent dat in het recyclingproces en de productie van plastic granulaat (rPP) kunststofafval een behandeling ondergaat, waardoor afval geen afval meer is maar een grondstof voor nieuwe producten.

Uitdagend en tijdrovend

"Het verkrijgen van de formele R3-status voor Veolia in Vroomshoop is een uitdagend en tijdrovend proces geweest”, zegt een trotse Erwin Louwes, operationeel directeur Veolia Polymers & AKR. “Het was voor ons wel een belangrijke stap om te zetten. Dit is de laatste drempel om afval nu echt als grondstof te zien en de circulaire economie sluitend te krijgen."

Met de einde-afvalstatus worden gerecyclede producten als grondstof verhandelbaar. Klanten in binnen- en buitenland kunnen het zo eenvoudiger toepassen.