Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 oktober 2023

Afvalenergiecentrale AVR Rozenburg blijft jaar dicht

AVR verwacht zijn afvalenergiecentrale op de locatie Rozenburg in oktober 2024 weer op te kunnen te starten. Andere installaties moeten binnen enkele maanden weer in gebruik kunnen worden genomen.

Het duurt naar verwachting nog een jaar voor dat AVR's installatie in Rozenburg weer kan draaien als voorheen.
Foto: André Muller | Dreamstime.com

Eind september werd AVR Rozenburg geteisterd door een grote brand. Hoewel schade-experts nog bezig zijn met het opmaken van de schade, laat AVR vandaag (25 oktober) al weten dat de afvalenergiecentrale, waar het brandbaar afval van huishoudens en bedrijven verwerkt, nog een jaar lang buiten bedrijf is. De schade aan ‘het hart van het bedrijf’ is enorm, aldus het afval- en energiebedrijf.

AVR slaat momenteel het gemeentelijk afval tijdelijk op bij De Spinder, een stortplaats van concurrent Attero in Tilburg. Om ook de rest van het jaar afval tijdelijk te kunnen opslaan, voert het bedrijf gesprekken met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies en stortplaatsen. Voor 2024 kijkt AVR naar andere (verbrandings)mogelijkheden in binnen- en buitenland en naar het tijdelijk bufferen van afval op daarvoor geschikte stortplaatsen.

Andere installaties

De nascheidingsinstallatie waarmee plastic uit het afval wordt gehaald, de biomassa-energiecentrale voor het verwerken van afvalhout en de installatie voor het verwerken van industrieel afvalwater zijn in mindere mate geraakt door de brand. Deze installaties worden momenteel in gereedheid gebracht om naar verwachting in december 2023 en het eerste kwartaal van 2024 in gebruik te worden genomen.

Energie

AVR’s energieproductie zal voor langere tijd niet terug zijn op het oude niveau en mede daardoor bekijkt AVR samen met partners de mogelijkheden van tijdelijke voorzieningen. De stadswarmtebedrijven plaatsen op dit moment tijdelijke warmteketels op diverse locaties in Rotterdam om zodoende voldoende back-up te krijgen voor de winterperiode.