Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 07 november 2023

PvdD: van consumptiemaatschappij naar circulaire samenleving

De Partij voor de Dieren neemt een voorbeeld aan de natuur, waarin processen van ontwikkeling geheel zonder verspilling plaatsvinden. De doorgeslagen verspillende consumptiemaatschappij wil de partij omvormen tot een circulaire samenleving, waarin zo zuinig mogelijk wordt omgegaan met grondstoffen.

Wat zou er de komende jaren in Nederland moeten gebeuren op het gebied van afval en de circulaire economie? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november heeft AfvalOnline die vraag voorgelegd aan politieke partijen. Vandaag het antwoord van de Partij voor de Dieren (PvdD).

“Helaas zijn we nog ver verwijderd van een echt circulaire economie. Uit het Circularity Gap Report blijkt dat het hergebruik van materialen wereldwijd de afgelopen zes jaar zelfs is gedaald, gedreven door het alsmaar toenemende grondstoffengebruik. Op Nederlandse schaal is het al niet veel beter gesteld. De Nederlandse Overshoot Day viel in 2023 op 12 april. Vanaf die dag leven we op de pof: we hebben de natuurlijke grondstoffen van de Aarde voor dit jaar opgebruikt. Maar zolang we steeds meer spullen blijven produceren en consumeren die we helemaal niet nodig hebben, zetten maatregelen tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies geen zoden aan de dijk.

Esther Ouwehand, lijsttrekker van de PvdD

Waarschuwing

Het kabinetsbeleid, dat tot op heden voornamelijk gericht is op recycling, schiet nog aan alle kanten tekort voor een echte koerswijziging. Onder andere het PBL heeft - het meest recent nog in de Balans van de Leefomgeving - al meerdere keren gewaarschuwd dat de circulaire doelen ver buiten bereik liggen en dat er meer maatregelen nodig zijn om die doelen daadwerkelijk te halen. Het Nationaal Programma Circulaire Economie brengt hier helaas geen verandering in. Zo kan het echt niet langer.

Kortom, om te komen tot een economie binnen de draagkracht van de Aarde, moet de balans dringend worden hersteld en moet er meer ambitie worden getoond dan de afgelopen jaren het geval is geweest.

Prioriteiten durven stellen

Vooral op het gebied van het mínder gebruiken van grondstoffen zijn nog grote stappen te zetten. De Partij voor de Dieren deinst er niet voor terug om kritisch te bevragen wat we daadwerkelijk nodig hebben en wat verspillende onzin is. Auto’s die zo groot zijn geworden dat ze niet eens meer normaal in de parkeervakken passen. Fatbikes en elektrische stepjes die niet alleen veel grondstoffen gebruiken, maar ook gewone fietsers en wandelaars verdringen. Steeds weer nieuwe modecollecties, terwijl we meer dan genoeg kleding hebben. Het vraagt er allemaal om dat we prioriteiten durven te stellen en keuzes durven te maken. Burgers mogen tenslotte van de overheid verwachten dat die de basis van ons bestaan beschermt, en grenzen stelt aan wat die basis bedreigt voor het financiële gewin van enkelen.

Ons verkiezingsprogramma staat vol concrete maatregelen om te komen tot een circulaire economie in 2030, waarbij we de focus leggen op de hoogste strategieën van de R-ladder: refuse, reduce en reuse. Wij willen dat er een nationaal plan komt met afdwingbare doelstellingen om het aantal spullen dat we produceren en consumeren omlaag te brengen. Ook komen er wat ons betreft strengere eisen voor het ontwerp van nieuwe producten, wordt de duurzame en circulaire optie de aantrekkelijke optie en worden hergebruik en reparatie gestimuleerd. Daarnaast willen we wegwerpproducten zoveel mogelijk terugdringen, milieuschade verrekenen in de prijzen van producten en een belasting heffen op plastic gemaakt van virgin materiaal.

Radicale koerswijziging

De afgelopen jaren hebben wij ons verder ingezet voor een nationaal verbod op sigarettenfilters, refill in de supermarkt, het terugdringen van onnodige verzendmaterialen, herbruikbare producten de norm maken, het uitbreiden en verbeteren van het statiegeld(systeem) en het stimuleren van tweedehandskleding.

Zo zorgen we stap voor stap voor een radicale koerswijziging, naar een groene, schone en leefbare planeet, voor al haar bewoners.”