Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 07 november 2023

Fost Plus en Indaver slaan handen ineen voor Europese primeur

In de haven van Antwerpen wil Indaver vanaf medio volgend jaar onder andere polystyreen en geëxtrudeerd polystyreen uit de blauwe zak chemisch recyclen tot secundair styreen dat opnieuw is toe te passen in verpakkingen, ook voor voedsel.

Een onderzoeker aan het werk voor het Plastics2Chemicals project van Indaver.
Foto: Indaver

Vandaag (7 november) kondigt Fost Plus samenwerking voor de lange termijn aan met Indaver’s Plastics2Chemicals demonstratiefabriek. In Antwerpen willen de partijen vanaf midden 2024 van verpakkingen van polystyreen (PS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS), denk aan yoghurtpotjes en schuimschaaltje voor vlees of vis, gerecycled styreen gaan maken. Hiervoor bouwt Indaver een nieuwe chemische-recyclinginstallatie in de haven en een voorbehandelingsinstallatie op haar site in Willebroek. Fost Plus levert voor het depolymerisatie-proces PS en XPS aan, dat is ingezameld met de blauwe zak voor pmd.

Het gerecycled styreen dat Indaver produceert, zal dezelfde karakteristieken hebben als nieuw materiaal, zo beloven de partijen. Zo kunnen er opnieuw yoghurtpotjes en vlees- en visschaaltjes van gemaakt kunnen worden – naast andere verpakkingen van PS en XPS. Grootgrutter Colruyt heeft zijn XPS-schalen voor vers vlees al recyclebaar gemaakt en wil op termijn overstappen op volledig circulaire schalen.

Klein aandeel

Volgens Fost Plus-directeur Wim Geens was er voor verpakkingen van polystyreen lang geen oplossing in België, omdat het materiaal relatief maar een klein aandeel heeft in de blauwe zak. Hij verwacht dat er vanaf volgend jaar zo’n 3 kton PS per jaar uit de vijf Belgische pmd-sorteercentra kan worden gerecycled. Het past in de ambitie van de organisatie om plastic maximaal te recyclen in België.

Naast polystyreen zal Plastics2Chemicals ook polyolefine recyclen, inclusief ongeveer 1 kton folies uit de blauwe zak. Het gaat dan om bijvoorbeeld omverpakkingen van multipacks of zakjes zoals chipszakjes.

Mechanische recycling

In de Belgische sorteercentra voor pmd worden PS- en XPS-verpakkingen op dit moment uitgesorteerd voor mechanische recycling. Het daadwerkelijk recyclen blijkt echter nog een complexe uitdaging. Schuimschaaltjes voor vers vlees of verse vis behoren tot de verpakkingen waar nog het vaakst sorteertwijfels over bestaan bij consumenten, weet Fost Plus. En als ze netjes in de blauwe zak belanden, gebeurde het vaak dat ze uit de keten verdwenen door hun kleur. Verpakkingen met zogenoemd carbon black kunnen immers niet door de infraroodcamera’s van de sorteerinstallaties herkend worden. Deze zwarte schaaltjes eindigden dan helaas in de restfractie. Dat Colruyt, dat jaarlijks zo’n 880 ton XPS-verpakkingen op de markt brengt, vanaf nu allemaal donkergrijze in plaats van zwarte schaaltjes op de markt brengt, is dus goed nieuws voor de sorteerbarheid en uiteindelijk recycleerbaarheid van deze verpakkingen.

Hoewel gerecycled polystyreen uit mechanische recyclingprocessen perfect kan worden ingezet voor het maken van nieuwe producten of non-food verpakkingen, is dit niet toegestaan voor voedselveilige toepassingen. Toch moeten tegen 2030 alle plastic verpakkingen 10 procent gerecycled materiaal bevatten, volgens het huidige voorstel voor nieuwe Europese regelgeving voor verpakkingen en verpakkingsafval. De nieuwe samenwerking moet de deur openen voor schaaltjes en potjes van gerecycled styreen.

Cijfers

  • Plastics2Chemicals heeft een inputcapaciteit van 26 kton PS (polystyreen) en PO (polyolefine) en start op midden 2024, met een voorziene industriële opschaling tot 65 kton (vanaf 2027) tot de grootste de-polymerisatie recyclingfabriek in Europa.
  • De hoogtechnologische installatie in de haven van Antwerpen vertegenwoordigt een investering van 100 miljoen euro en zestig nieuwe banen. De voorbehandelingsinstallatie in Willebroek wordt gebouwd voor 30 miljoen euro en voorziet in 25 nieuwe banen.
  • Er zal op termijn jaarlijks 3 kton PS en 1 kton PO uit de blauwe zak worden gerecycled.
  • Colruyt Group vervangt 880 ton zwarte XPS-verpakkingen zodat hun sorteer- en recyclebaarheid verbeteren.
  • Bijna een op vijf van de Belgen sorteert plastic (schuim)schaaltjes niet bij het pmd (18 procent, Fost Plus enquête 2022, N = 2.500).
  • Per ton PS: 3.500 kilo CO2-besparing ten opzichte van valorisatie.