Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 15 november 2023

Geesinknorba vraagt surseance aan voor bedrijfsonderdelen

Nadat een noodzakelijke herstructurering van Geesinknorba niet goed is uitgevoerd, ziet de vuilniswagenfabrikant geen andere weg dan surseance aanvragen voor verschillende bedrijfsonderdelen.

Het FD meldt dat Geesinknorba op zoek is naar strategische partners voor de gezonde bedrijfsactiviteiten. Zo wil het bedrijf dat werk biedt aan zeshonderd mensen het banenverlies beperken. Voor welke bedrijfsonderdelen er dan precies surseance is aangevraagd, heeft het bedrijf niet laten weten aan het dagblad.

“Het is heel spijtig dat Geesinknorba een erfenis van slecht beleid uit het verleden niet te boven is gekomen”, citeert de krant bestuurder Jochem van Bueren, die een verklaring heeft afgegeven namens het bedrijf, dat al vijftien jaar op rij verlies lijdt. “De financiële tekorten zijn onder de verschillende eigenaren alleen maar opgelopen.” Van Bueren heeft echter “een goede verwachting dat verschillende levensvatbare bedrijfsonderdelen een toekomst hebben bij strategische partners”. Volgens hem zijn er gesprekken gaande met mogelijke overnamekandidaten.

Moeizaam relatie met ‘redder’

Vorig jaar werd Geesinknorba nog van de ondergang gered door de Amsterdamse investeringsmaatschappij Globitas. De relatie tussen de investeerder en de bestuurders van het bedrijf was echter moeizaam. Vorige maand troffen beide kampen elkaar nog in de rechtszaal. Globitas vond dat er te weinig vordering werd gemaakt met de afgesproken sanering. De directeur van het bedrijf vond dat de investeringsmaatschappij zijn verplichtingen niet nakwam. Buiten de rechter om sloten de partijen uiteindelijk een deal op een A4tje. De aflossing van een lening van 80 miljoen werd opgeschort en er zou een ‘professionele puinruimer’ worden aangesteld. Geesinknorba zou verder vastgoed verkopen in Emmeloord en Sevilla.

Geesinknorba Groep

De Geesinknorba Groep, opgericht in 1875, is momenteel actief in ongeveer veertig landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Emmeloord, waar het ook afvalinzamelingsvoertuigen ontwerpt en produceert. Vanuit zeven eigen vestigingen verspreid over het Europese continent levert Geesinknorba diensten, reparaties en onderhoud aan klanten in zowel de publieke als de private sector.