Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 16 november 2023

Grootste plasticsorteerinstallatie overtreft verwachtingen

Svensk Plaståtervinning heeft de deuren van Site Zero geopend. Volgens CEO Mattias Philipsson gaat Zweden hiermee “een nieuw tijdperk van plasticrecycling in”. Een domper op de feestvreugde zijn de slechte prijzen voor recyclaat.

Een artist impression van Site Zero in Motala, 's werelds grootste sorteerinstallatie voor plastic verpakkingen.
Foto: Swedish Plastic Recycling

1 miljard Zweedse kronen (circa 84 miljoen euro) investeerden het Zweedse bedrijfsleven en het Zweedse Milieubeschermingsagentschap in Site Zero. Maar, dan heb je ook wat. In Motala, een plaatsje gelegen tussen Götenborg en Stockholm, staat nu een installatie die duizend plastic verpakkingen per seconde kan uitsorteren in twaalf verschillende fracties. De capaciteit: 200 kton per jaar. Daarmee kan Svensk Plaståtervinning namens het bedrijfsleven praktisch alle plastic verpakkingen die in een jaar op de Zweedse markt komen uitsorteren voor recycling. Met de genoemde monstercapaciteit is Site Zero tegelijk de grootste plasticsorteerinstallatie ter wereld.

“Onze installatie met meer dan zestig gedigitaliseerde sensoren heeft in de testfase onze verwachting overtroffen”, zegt Mattias Philipsson, CEO van Svensk Plaståtervinning, bij een presentatie van Site Zero voor de pers, waarvoor ook AfvalOnline was uitgenodigd. “We kunnen twee keer zoveel verpakkingen recyclen dan voorheen.”

Vier jaar geleden opende in Zweden een sorteerinstallatie waar vijf fracties werden gescheiden. 47 procent van het materiaal dat naar de installatie kwam kon uiteindelijk worden ingezet voor de productie van recyclaat. Voor Site Zero geldt dus dat er liefst twaalf stromen kunnen worden uitgesorteerd. Nu al kan 79 procent van het gesorteerde materiaal vervolgens naar recyclers. En Philipsson ziet dat dit kan oplopen naar 95 procent.

“Met Site Zero kunnen we een enorm verschil maken voor het klimaat en de behoefte aan fossiele plastics significant verminderen”, jubelt Philipsson. “Plastic wordt echt onderdeel van de circulaire economie. Er breekt een nieuw tijdperk aan voor plasticrecycling.”

Recycling

Hoewel de prestaties van de installatie indrukwekkend zijn en deze uitzicht bieden op flink meer hoogwaardige recycling van plastics in Zweden, geeft Philipsson wel toe dat de lage prijzen voor virgin plastic de kunststofrecycling parten spelen, zoals ongeveer overal in Europa. “Op de korte termijn zijn de lage prijzen voor plastic zeker een probleem, maar uiteindelijk gaan we profiteren van de Europese verplichting om vanaf 2030 een percentage recyclaat toe te passen in nieuwe producten”, aldus de CEO.

Svensk Plaståtervinning gaat in de toekomst ook zelf in recycling investeren om recyclaat van op Site Zero gesorteerd plastic beschikbaar maken voor de Zweedse markt. “We doen dit al op een bescheiden schaal, maar er liggen zeker plannen om dit grootser op te pakken”, vertelt Philipsson zonder echt uit te wijden over hoe die plannen eruit zien. Voorstelbaar is echter dat hij werkt aan een perfect gesloten kringloop voor Zweedse plastic verpakkingen.

Buitenlands afval

Op dit moment is zo’n perfect gesloten kringloop overigens echter nog toekomstmuziek. Hoewel Site Zero 200 kton verpakkingen kan sorteren, precies het tonnage dat er jaarlijks op de Zweedse markt komt, vult Svensk Plaståtervinning haar installatie voorlopig ook met Fins verpakkingsafval. Dat moet, omdat nog lang niet alle Zweedse verpakkingen goed worden ingezameld.

Philipsson verwacht dat Site Zero in 2028 of 2029 wel volledig op Zweeds afval kan draaien. Betekent dit dat de Finnen tegen die tijd een eigen oplossing moeten hebben voor deze afvalstroom? Niet per se. “We kunnen Site Zero ook uitbreiden met extra sorteerlijnen voor buitenlands afval. Wie weet. Feit is dat de sorteercapaciteit in de EU de komende jaren nog flink moet uitbreiden om in de buurt te komen van de circulaire doelen die we met zijn allen najagen.”