Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 21 november 2023

DEI+-regeling: meer mogelijkheden voor afvalprojecten

De aangepaste subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie kan interessant zijn voor bedrijven die meer uit hun eigen afval willen halen. Ook projecten voor transport en opslag of gebruik van CO2 en biobrandstoffen kunnen profiteren.

Voor de nieuwe DEI+-regeling komen niet alleen meer soorten afvalprojecten in aanmerking, projecten krijgen van de overheid ook langer de tijd om voor een lagere CO2-uitstoot te zorgen.
Foto: Nattanan Kanchanaprat | pixabay

Via de zogenoemde DEI+-subsidieregeling, die vanaf vandaag is opengesteld, stelt het Rijk 140 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers, een ruime verdubbeling vergeleken met de vorige aanvraagronde. Gesubsidieerde projecten moeten bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot in Nederland vóór 2034. De DEI+ is specifiek bedoeld om innovatieve technieken te testen in een pilotproject of te demonstreren in een demonstratieproject.

Het kabinet besloot het budget voor de DEI+ te verhogen nadat de regeling bij de vorige openstellingsronde ruimschoots werd overtekend. Voor de nieuwe ronde is ook het maximale subsidiebedrag per project verhoogd van maximaal 15 miljoen euro naar 30 miljoen euro.

CO2-transport, opslag en gebruik

De DEI+-regeling is verder verbreed, zodat er naast pilotprojecten ook demonstratieprojecten mogelijk zijn voor projecten die zich focussen op het gebruik, transport en opslag van CO2, projecten rondom biobrandstoffen en opslag van hernieuwbare energie. Zo kunnen bijvoorbeeld demonstratieprojecten die met ‘Direct Air Capture-installaties’ (DAC) CO2 afvangen, gebruik maken van de subsidieregeling. DAC is een innovatieve techniek waarmee CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer wordt gefilterd. Ook demonstratieprojecten rondom de productie van biobrandstoffen zoals biokerosine vallen nu onder de regeling, zolang deze brandstoffen voldoen aan Europese duurzaamheidscriteria. Verder zijn demonstratieprojecten van batterijen mogelijk, zolang er een directe koppeling is met een installatie voor hernieuwbare-energieproductie.

Gebruik eigen afval

Ook de subsidiemogelijkheden voor circulaire-economieprojecten zijn verbreed. Meer soorten circulaire projecten komen in aanmerking voor subsidie. Eerder kwamen alleen demonstratieprojecten in aanmerking die waren gericht op het opnieuw gebruiken van afval van anderen. Nu kunnen ondernemers ook subsidie aanvragen voor projecten over het opnieuw gebruiken van eigen afval. Ook projecten rond de vervanging van primaire door secundaire grondstoffen komen in aanmerking.

Termijn verlengd tot 2034

Eerder moesten demonstratieprojecten binnen de DEI+-regeling zorgen voor een lagere CO2-uitstoot in Nederland vóór 2030. Die termijn is nu verlengd van 2030 naar binnen 10 jaar na start van het project. Voor de aankomende openstelling zal dat dit tot 2034 zijn. De innovatieprojecten in de DEI+ zitten nog in de ontwikkelfase. De doelstelling van 2030 kwam elk jaar dichterbij en de bijdrage op die korte termijn was voor sommige projecten niet meer realistisch. Door de termijn te verleggen naar 2034 kunnen meer projecten worden gesubsidieerd. Een lagere CO2-uitstoot in Nederland blijft uiteraard ook na 2030 belangrijk voor Nederland.

Aanvragen

Aanvragen van de nieuwe DEI+-subsidie zijn vanaf vandaag mogelijk tot 29 augustus 2024. De DEI+ wordt uitgevoerd door de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. DEI+ is een van de regelingen binnen de Topsector Energie.