Categorie: Management | Gepubliceerd: 29 november 2023

Mark Kuijken nieuwe voorzitter BRBS Recycling

Na jaren in het BRBS-bestuur te hebben gezeten, pakt Mark Kuijken nu de voorzittershamer van de brancheorganisatie op. “We hebben veel in huis als vereniging, de uitdaging is leden optimaal te laten profiteren van BRBS Recycling.”

Mark Kuijken, voorzitter BRBS Recycling.
Foto: BRBS Recycling

Kuijken is al dertien jaar nauw betrokken bij het bestuur van BRBS Recycling, waarvan de laatste vijf jaar als vicevoorzitter. Toen Ton van der Giessen besloot op te stappen als voorzitter, polste het secretariaat van de vereniging of Kuijken het stokje kon overnemen. “We hebben best wat bestuurswisselingen gehad de afgelopen tijd en eigenlijk zat mijn termijn erop”, vertelt Kuijken. “Zo leek het erop dat er heel wat kennis uit het bestuur zou verdwijnen. Maar er was nog een manier om actief te blijven binnen het bestuur en dat was als voorzitter. Na al die jaren met een bestuurspet op vind ik continuïteit belangrijk. We hebben een mooie vereniging. Daar wil ik dus graag de komende vier jaar voorzitter van zijn.”

Van der Giessen was uitdrukkelijk een uithangbord van de vereniging, een rol die hem op het lijf geschreven was. In die zin big shoes to fill, zou je zeggen. “Die uithangbordfunctie hoort er zeker bij”, vindt Kuijken, maar hij zal er op zijn eigen manier invulling aan geven. “We hebben met Otto Friebel natuurlijk een ervaren directeur die ook uitstekend het gezicht naar buiten toe kan zijn. Ik ga uit van een goede wisselwerking tussen ons.”

Kennisuitwisseling

De belangrijkste uitdaging voor de vereniging vindt Kuijken het ontsluiten van informatie voor de leden. “Iedere vereniging moet kijken waar die toegevoegde waarde kan leveren voor leden”, zegt hij. “Nu we zien dat leden hun informatie relatief vaker via de digitale wereld tot zich nemen en minder beurzen, vergaderingen en bijeenkomsten aflopen, moet we daar op anticiperen. Met een man als Peter Broere hebben we een wandelde encyclopedie in huis. Daar moeten leden zo veel mogelijk van profiteren. Verder willen we onze leden stimuleren om echt te participeren in de vereniging, bijvoorbeeld in werkgroepen. Zij hebben zelf natuurlijk ook veel kennis in huis.”

Lobby

Uiteraard blijft ook de belangenbehartiging key voor BRBS Recycling. Kuijken: “Er komt veel op onze leden af. Het nieuwe Landelijk afvalbeheerplan, stort/verbrandingsverboden, noem het maar op. Samen met leden kijken we hoe we op al dat beleid moeten anticiperen en waar we misschien tegengas moeten geven.”

Kuijken is directeur/medeaandeelhouder van verschillende bedrijven in de inzamel- en recyclingbranche, waaronder Milieu Service Brabant, Waste Connection, Holland Recycling, Ecopark Breda, Dutch Hardware Trading, Holland Circulair en Houtverwerking Nederland.

Gerelateerde artikelen