Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 19 december 2023

Invoering EU-ETS voor AEC's geeft 'stof tot nadenken'

Als Vlaamse afvalenergiecentrales onder het Europese emissiehandelssysteem EU-ETS worden gebracht, leidt dat op korte termijn vermoedelijk niet direct tot significant lagere CO2-emissies van afvalverbranding. Toch kan dit heel wat op gang brengen in de afvalketen.

De CO2-uitstoot van Vlaamse AEC's zal in eerste instantie niet omlaag vliegen, mochten ze onder het EU-ETS worden gebracht.
Foto: Radius06 | Dreamstime

Vliegt de CO2-uitstoot van Vlaamse afvalenergiecentrales (AEC’s) naar beneden als ze onder het EU-ETS worden gebracht? Vermoedelijk niet. Maar vallen ze over een aantal jaar onder dit handelssysteem, dan zal dat wel stof tot nadenken geven over de herkomst en de impact van fossiele CO2-emissies van afvalverbranding, en de mogelijkheden om ze al dan niet te vermijden door meer in te zetten op recycling en preventie. Dat staat in een Ovam-rapport over de mogelijke impact van het onder het EU-ETS brengen van Vlaamse AEC’s, opgesteld door het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (Vito).

In het rapport wordt het effect voor huishoudelijk afval bij een emissieprijs van 80 tot 100 euro per ton geschat op een vermindering van het afvalaanbod tussen de 4 en 10 procent op de korte termijn (<1 jaar). Voor bedrijfsafval gaan onderzoekers uit van een sterker effect van 13 tot 16 procent. Op de middellange termijn (1-3 jaar) lijkt EU-ETS wel te kunnen zorgen voor een significante daling van de directe fossiele CO2-emissies van afvalverbranding (-26 tot -32 procent van het afvalaanbod) en zal het systeem afvalverwerkers ook een prikkel geven om te investeren in opvang en opslag of hergebruik van CO2. Twee jaar geleden kwam CE Delft in een soortgelijke studie voor Zero Waste Europe tot enigszins vergelijkbare percentages.

Financiële gevolgen

De invoering van het EU-ETS voor AEC’s heeft ook consequenties voor geldstromen in Vlaanderen. De inkomsten uit milieuheffingen zouden dalen. Tegelijk staat daar een veel grotere stijging van veilinginkomsten voor EU-ETS tegenover. Bij het onderbrengen van afvalverbranding onder EU ETS zou overwogen kunnen worden om een deel van deze inkomsten te besteden aan projecten die de samenwerking over de waardeketen op regionaal of nationaal niveau bevorderen en als finaal doel hebben om CO2-emissies in de hele afvalverwerkingsketen te verminderen.