Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 02 januari 2024

Duizendknoopdepot in haven Rotterdam groot succes

In een speciaal depot is Havenbedrijf Rotterdam er in geslaagd grond met wortels van de Japanse duizendknoop te verstikken door het in te pakken met speciaal doek.

Het vier jaar geleden aangelegde duizendknoopdepot in de haven van Rotterdam blijkt een groot succes. Met 7.500 vrachtwagens werd toen 125 kton duizendknoop met grond en wortels gedeponeerd in een speciaal daarvoor aangelegde opslaglocatie van tien meter hoog aan de Coloradoweg op de Maasvlakte.

Door de grond met worteks in te pakken met speciaal doek, wilde Havenbedrijf Rotterdam de van origine Japanse plant verstikken. Het depot is nu geopend en onderzoek wijst uit dat dit gelukt is. Het is dus vrij van Aziatische duizendknoop. De grond kan nu worden hergebruikt en locatie weer uitgegeven.

De Rotterdamse haven had vier jaar geleden ernstig te stellen met de duizendknoop. Door de extreem sterke wortels, kan de plant schade veroorzaken aan gebouwen en wegen en is het een bedreiging voor de biodiversiteit.

Proeven

Samen met ingenieursbureau Iv doet Havenbedrijf Rotterdam proeven met bestrijdingsmethodes voor de duizendknoop: van het besproeien met zout water tot het onder zuurstofloze omstandigheden laten opvreten door bacteriën in de bodem. Het uiteindelijke doel is de haven duizendknoopvrij te krijgen en om te komen tot een staalkaart van bestrijdingswijzen voor de beheerders van het Havenbedrijf. Dat gebeurt in overleg met Wageningen University en Bureau Stadsnatuur.

Gerelateerde artikelen