Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 10 januari 2024

Fusie voor schone lucht in cabines

Vanaf 2025 treedt er naar verwachting een nieuwe Europese norm in werking die moet zorgen voor schone lucht in cabines van machines in allerlei sectoren. Aanbieders van filteroverdruksystemen sorteren erop voor en raden afvalbedrijven aan hetzelfde te doen, ook al is er in Nederland al relatief veel aandacht voor schone lucht.

Nederlandse afvalbedrijven hechten volgens BMAir-directeur Huib van den Berg veel waarde aan schone lucht in de cabine.
Foto: BMAir

Vandaag (10 januari) maken de Nederlandse specialisten in filteroverdruksystemen BMAir en Freshfilter bekend te gaan fuseren. Door hun krachten te bundelen willen ze de komende jaren de Europese markt veroveren. Een markt die snel kan gaan groeien. Vanaf 2025 treedt er vermoedelijk namelijk een nieuwe Europese norm in werking waardoor cabines van machines die werken in een vervuilde omgeving voorzien moeten zijn van een filteroverdruksysteem. Zo’n systeem filtert vervuilde en giftige buitenlucht van schadelijke stofdeeltjes, dampen en gassen, zodat de machinisten in de cabines schone lucht inademen. “In Nederland is er traditioneel veel aandacht voor schone lucht”, vertelt Huib van den Berg, directeur van BMAir en vanaf vandaag ook van de gefuseerde organisatie. “In de Nederlandse afvalsector, maar bijvoorbeeld ook in de bouwsector, zijn in principe alle cabines voorzien van filteroverdruksystemen. Zoomen we echter uit naar Europa, dan beschikt nog maar 30 procent van de bedrijven over deze systemen.”

Zijn collega Gerben Fiere, tot vandaag werkzaam bij Freshfilter, legt uit dat de nieuwe norm dwars door sectoren heen gaat doorwerken. “Hoe de norm precies geïmplementeerd wordt, weten we nog niet, lidstaten kijken hier nog naar, maar dat de aandacht voor schone lucht in cabines gaat toenemen is wel duidelijk”, zegt hij. “Op dit moment is het zo dat filteroverdruksystemen in de basis al goed werken. Er is een overdruk van 100 pascal, als het systeem niet werkt gaat het heel hard piepen en filters moeten tijdig vervangen. De nieuwe norm stelt extra eisen: als iemand buiten de cabine staat, moet hij bijvoorbeeld aan een lampje aan de buitenkant kunnen zien of het systeem aanstaat. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat iemand aan het werk is met een open raampje, waardoor het systeem niet werkt. Iets anders is dat als je de cabine uitstapt er allemaal stof de cabine in kan waaien, of dat je stof via je kleding de cabine mee inneemt als je instapt. Daarom moeten systemen ook de lucht in de cabine schoon gaan houden.”

Impact in Nederland

Hoewel de Nederlandse afval- en recyclingsector volgens Van den Berg zich zeer bewust is van de gevaren van werken in een vervuilde omgeving, meent hij dat het goed is als bedrijven zich erover laten informeren. “Ik verwacht niet dat bedrijven met een goed werkend systeem worden verplicht per 2025 te voldoen aan nieuwe eisen. Die eisen gaan waarschijnlijk gesteld worden aan nieuwe machines”, zegt hij. De nieuwe eisen laten echter wel zien waar er extra stappen gezet kunnen worden om de lucht schoner en dus gezonder te krijgen voor medewerkers. “We weten dat bedrijven die met afval werken al veel doen voor schone lucht en zeker niet alleen naar de regeltjes kijken. Ze willen het goed doen voor hun medewerkers. Dan is het zinnig om te kijken naar nieuwe normen die eraan komen. Wij wachten niet af tot de norm er is, maar gaan nu al actief in gesprek met de sector over de gevolgen van werken in vervuilde lucht.” Fiere vult aan: “Filteroverdruksystemen zijn gewoon heel belangrijk bij gezond werken. Niemand wil stof happen bij de verwerking van bouwafval, gevaarlijke gassen inademen bij de verwerking van kunststoffen of bloot worden gesteld aan ongezonde concentraties ammoniak in een composteerhal.”

De fusie van BMAir en Freshfilter moet de nieuwe Europese marktleider in filteroverdruksystemen een ideale uitgangspositie gaan geven voor schaalvergroting, professionalisering en productinnovatie. Van den Berg: “Samen gaan we inzetten op modulaire, makkelijk uitbreidbare systemen en op afstand aan te sturen en te monitoren systemen. Buiten de cabine moet het ook duidelijk zijn of filteroverdruksystemen hun werk goed doen. En wanneer service en onderhoud nodig is. Bedrijven willen hun machines maximaal kunnen inzetten. Daar kunnen wij ze bij helpen.”