Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 05 maart 2024

Renewi opent nieuwe sorteerinstallatie voor harde plastics

In Acht heeft demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen de nieuwe sorteerinstallatie voor harde plastics van Renewi geopend.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen en Marc den Hartog, Directeur Renewi Commercial Waste Nederland.
Foto: Renewi

Niet alleen staatssecretaris Heijnen maar ook Rik Thijs, wethouder Klimaat, energie, grond en vergroening van de gemeente Eindhoven, was bij de opening aanwezig in Acht. Na de sorteerinstallatie met een druk op te knop te openen, kregen zij een rondleiding door de installatie. Daarmee volgen de staatssecretaris en wethouder in de voetsporen van koningin Máxima, die tijdens een werkbezoek op 1 februari ook al een rondleiding in de nieuwe installatie kreeg.

Jaarlijks moet de installatie in Acht zo’n 24 kton harde plastics sorteren, vermalen en wassen. Daarmee verdubbelt de nieuwe installatie de verwerkingscapaciteit van de oude installatie. Renewi gebruikt geavanceerde technologieën waarmee het naar eigen zeggen een zuiverheid van minimaal 95 procent voor polypropyleen (PP) en polyetheen (PE) kan bereiken. Dit zijn de voornaamste stromen van in totaal 18 verschillende soorten die Renewi op de sorteerinstallatie verwerkt. Eén van de technieken die Renewi hiervoor gebruikt is materiaalherkennning met infrarood licht.

Volgens Renewi stelt de installatie het bedrijf in staat om niet alleen ingezamelde plastics uit bijvoorbeeld milieustraten te recyclen, maar ook meer vervuilde harde plastics die afkomstig zijn uit bouw- en sloopafval.

Gerelateerde artikelen