Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 15 maart 2024

Gabriëls nieuwe rapporteur CE

Geert Gabriëls mag namens de Tweede Kamer informatie gaan vergaren over Europees circulair beleid.

Geert Gabriëls is aangewezen als nieuwe rapporteur circulaire economie voor de Tweede Kamer.
Foto: GroenLinks-PvdA

De vaste kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft Gabriëls (GL-PvdA) daarvoor eind februari in een strategische procedurevergadering aangewezen. Hij is officieel benoemd tot rapporteur op het prioritaire EU-dossier Circulaire economie.

Gabriëls volgt daarmee Kiki Hagen (D66) op, die vorig jaar het rapporteurschap toegewezen kreeg. Aanvankelijk samen met Agnes Mulder (CDA), maar nadat Mulder uit de Tweede Kamer vertrok vulde Hagen het rapporteurschap alleen in. Net voor de verkiezingen in november 2023 presenteerde zij haar eindrapport aan de Tweede Kamer, met daarin informatie over onder meer de Ecodesign-verordening, de Kaderrichtlijn afval, de richtlijn stedelijk afvalwater, de Verpakkingsverordening en de herziening van de Evoa. 

Strategische besluiten

De vaste commissie IenW heeft verder ook rapporteurs aangewezen op de onderwerpen jaarverslagen en de ontwerpbegrotingen (Habtamu de Hoop), het groot project ERTMS (Marieke Koekkoek) en het EU-dossier Herziening verordening Reach (Koekkoek en Ines Kostić). Daarnaast is de kennisagenda 2024 vastgesteld. Die bevat vooral infrastructuur-onderwerpen, maar het onderwerp 'Gezondheid borgen in het VTH-stelsel' zou ook de afvalsector kunnen raken. Kostić mag de voorbereidingsgroep voor dit onderwerp leiden.