Categorie: Management | Gepubliceerd: 25 maart 2024

Coelo ziet afvalstoffenheffing 6,1 procent stijgen

De afvalstoffenheffing stijgt in 2024 met gemiddeld 6,1 procent.

De gemiddelde heffing voor meerpersoonshuishoudens is 346 euro. Dat is 19,70 euro meer (6 procent) dan vorig jaar. Eenpersoonshuishoudens betalen gemiddeld 279 euro, een stijging van 5,2 procent ten opzichte van 2023. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) heeft gepresenteerd. De stijging voor alle soorten huishoudens bedraagt gemiddeld 6,1 procent. 

Nijmegen is de goedkoopste gemeente voor zowel een- als meerpersoonshuishoudens, met een tarief van respectievelijk 16 en 32 euro per jaar. Dat komt omdat Nijmegen de afvalstoffenheffing uitfaseert en het grootste deel van de kosten betaalt uit de ozb. Het duurste uit zijn eenpersoonshuishoudens in Almere, met een tarief van 418 euro. Meerpersoonshuishoudens betalen in Rijswijk het hoogste tarief: 533 euro. Gemiddeld genomen betalen meerpersoonshuishoudens 67 euro meer dan eenpersoonshuishoudens.

Hoger en lager

In totaal verlagen 34 gemeenten hun tarief dit jaar; in 24 gemeenten betalen huishoudens hetzelfde bedrag als vorig jaar. In Nederweert betaalt een meerpersoonshuishouden dit jaar 43 procent minder dan vorig jaar. Op de tweede plek staat Rijssen-Holten waar de afvalstoffenheffing dit jaar 31 procent daalt. In Nederweert zouden de kosten onder meer gedaald zijn door de aanbesteding van de afvalinzameling en -verwerking. 

De grootste verhogingen vinden plaats in Tubbergen (76 procent) en Zeewolde (51 procent). Hier komt dat doordat een korting die de gemeenten in 2023 op het tarief gaven, in 2024 weer is vervallen. Op de derde plaats staat Boekel, waar huishoudens 39 procent meer kwijt zijn. 

Eerdere berekeningen

De Vereniging Eigen Huis kwam eind 2023 op basis van een steekproef uit op een gemiddelde afvalstoffenheffing van 334 euro, een stijging van 6 procent. Het CBS berekende op basis van de totale verwachte gemeentelijke opbrengsten dat er 6,3 procent meer afvalstoffenheffing betaald zou worden.

De cijfers van Coelo zijn gebaseerd op de daadwerkelijke tarieven die alle gemeenten in Nederland hanteren. Maar ook hier kan in diftargemeenten het uiteindelijk betaalde bedrag anders uitkomen. 

Meer informatie:

» Atlas van de Lokale Lasten 2024