Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 29 maart 2024

'Europa moet Belgisch voorbeeld volgen met vape-verbod'

In België gaat op 1 januari 2025 een verbod in op de verkoop van wegwerpvapes. De rest van de Europese Economische Ruimte moet volgen, herhaalt de Europese brancheorganisatie voor de recyclingindustrie.

Afgelopen zaterdag (23 maart) maakte de Belgische minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bekend dat België goedkeuring heeft gekregen van de Europese Commissie voor de invoering van een verkoopverbod op wegwerpvapes. Reglementering daarvoor diende de minister in 2021 bij de Commissie in. “De wegwerp e-sigaret brengt de maatschappij en milieu veel schade toe”, aldus Vandenbroucke. “Dit schadelijk product viseert voornamelijk onze jongeren. Ik ben dan ook verheugd dat we dit van de markt kunnen halen.” Het verbod is een van de maatregelen van het antitabaksplan van het ministerie.

Het is misschien niet verwonderlijk dat uitgerekend België, thuisbasis van de EU, de eerste EU-lidstaat is die definitief een verkoopverbod op wegwerpvapes invoert. Europese brancheverenigingen pleitten al enige tijd voor een EU-breed verbod op. Eerder deze maand deden ze dat nog in een joint statement.

Een van de organisaties die onder dat statement haar naam zette was Euric, de Europese brancheorganisatie voor de recyclingindustrie. In de aankondiging van Vandenbroucke ziet Euric weer een mogelijkheid om te hameren op een verkoopverbod. Het Belgisch besluit om de verkoop van wegwerpvapes de verbieden dient volgens Euric als dat de EU dit jaar nog moet volgen. Euric benadrukt dat er veel factoren zijn die recycling van en milieubescherming tegen wegwerpvapes nu belemmeren, zoals onvoldoende registratie door producenten en distributeurs, meelifters en zwakke handhaving.

Begin 2025

België mag dan misschien de eerste EU-lidstaat zijn die een verkoopverbod invoert, in het Verenigd Koninkrijk werd eind januari al aangekondigd dat een verkoopverbod naar verwachting begin 2025 van kracht zal worden. In Duitsland pleit afvalbrancheorganisatie BDE sinds 2022 voor een verkoopverbod. En uit een enquête van de Vereniging van Oostenrijkse Afvalbedrijven (Voeb) bleek begin 2023 dat ook een overgrote meerderheid van de Oostenrijkse bevolking voorstander is van een verbod op wegwerpvapes.