De gepatenteerde MDS-scheidingstechnologie en -apparatuur van de failliete plasticrecycler Umincorp komen in handen van metaalrecycler Myne.
Met de overname van de MDS-technologie van Umincorp verbreedt Myne haar recyclingmogelijkheden voor zowel metalen als plastics. “Hoewel deze strategische overname aanvankelijk niet gepland was, vergroot ze onze mogelijkheden op het gebied van innovatieve recyclingoplossingen”, schrijft Myne CEO Martijn van de Poll op zijn persoonlijke LinkedIn-pagina. “Het ondersteunt onze missie om circulaire producten en materialen tot de industrienorm te maken.”
Myne wil tegen 2026 een nieuwe MDS-technologie introduceren voor het scheiden van plastics, ruim voordat de EU een verplichting voor een percentage recycled content in nieuwe plastics invoert (in 2030). Volgens de recycler is deze verplichting essentieel om plasticrecycling een succes te maken in Europa. Om de MDS-technologie door te ontwikkelen zal Myne haar samenwerking met leidende instituten zoals de technische universiteiten in Delft en Eindhoven voortzetten.
Voor Myne is de MDS-technologie, waarmee plastics worden gescheiden met gebruik van een magnetische vloeistof, niet iets totaal nieuws. Het bedrijf beproeft al even de vergelijkbare MDX-technologie ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft. Met deze gepatenteerde technologie zijn kleinere metaal- en plasticdeeltjes te scheiden uit bijvoorbeeld e-schroot. Hoewel deze technologie zich nog in de prototypefase bevindt, heeft het volgens Myne een aanzienlijk potentieel voor de toekomst van de recycling van metaal- en e-schroot.
De recycler werkt verder sinds september vorig jaar met Xorter, naar eigen zeggen de eerste digitale recyclinginstallatie waarmee aluminiumschroot op legering wordt gesorteerd. Voor de totstandkoming van de installatie in Harderwijk werkte het bedrijf ook weer samen met de TU Delft.
Myne, voorheen overigens opererend onder de naam Reukema, benoemt ook graag dat het via haar platform MyMyne complete transparantie geeft aan haar klanten over de milieu-impact van haar activiteiten
Begin dit jaar ging Umincorp failliet. Het bedrijf gaf als reden op dat het de concurrentie met zeer goedkoop virgin plastic niet meer aan kon. Met de bewezen MDS-technologie was in principe niets mis, maar zonder verplichting voor producenten om een percentage gerecycled plastic toe te passen was Umincorp niet opgewassen tegen het ‘dumpen van nieuw plastic’ op de Europese markt.
Filmpje dat een idee geeft van de werking van de MDS-technologie van de failliete plasticrecycler Umincorp. Bron: YouTube/Jaap Vandehoek