Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 10 juli 2024

VHT luidt (wederom) noodklok: 'Textiel inzamelen wordt zinloos'

De crisis in de textielrecyclingsector waar de Vereniging Herwinning Textiel eerder voor waarschuwde laat zich inmiddels ook voelen bij de inzameling van textiel. Een juiste vergoedingenstructuur lijkt nu belangrijker dan ooit.

Een textielcontainer van Sympany, één van de inzamelaars die in problemen komt door lagere opbrengsten en stijgende kosten. (Foto: Sympany)

30 procent lagere verkoopprijzen aan sorteerbedrijven in de eerste helft van 2024 in combinatie met onder andere een verhoging van het minimumloon maken dat de continuïteit van textielinzamelaars in direct gevaar is. Dat stelt de Vereniging Herwinning Textiel (VHT) vandaag (10 juli), nadat ze in maart al waarschuwde dat de textielsorteerbranche in zwaar weer zit door dalende opbrengsten in combinatie met toenemende kosten.

Voorname leden van de vereniging waarschuwen dat de huidige crisis structureel van aard is en hiermee verschilt van eerdere spanningen in de markt. “Konden we in het verleden nog de oplossing zoeken in bijvoorbeeld kostenverlaging, nu is de lucht volledig uit ons businessmodel en stevenen de inzamelaars in Nederland af op grote verliezen”, zegt Simon Smedinga, algemeen directeur bij stichting Leger des Heils ReShare. Charles Graft, algemeen directeur van de stichting Sympany, voegt hier aan toe dat de doelstellingen van de Rijksoverheid ten aanzien van een circulaire textielketen, vastgelegd in het UPV Textiel-besluit, onhaalbaar zullen blijken als de omstandigheden niet snel rigoureus veranderen.

Overleg met Rijk

De VHT is overtuigd dat, wanneer er geen oplossingen komen, inzamelaars hun activiteiten zullen verminderen of zelfs zullen stoppen met inzamelen. “En dat terwijl er voor het behalen van de UPV-doelstellingen juist veel meer textiel apart ingezameld moet worden”, vult VHT-voorzitter Mariska Boer aan. De brancheorganisatie gaat in overleg met de Rijksoverheid om te bezien hoe de Nederlandse inzamelstructuur en sorteercapaciteit behouden kan worden.

Oproep aan gemeenten en producenten

Ondertussen doet de VHT (wederom) een oproep aan gemeenten en de Stichting UPV Textiel om de sector financieel te ondersteunen en te komen tot een structurele oplossing voor de langere termijn. Gemeenten kunnen dit doen door de bestaande inzamelvergoeding voor textiel te verlagen en bij aanbestedingen het marktmechanisme te laten werken op basis van kwalitatieve elementen in plaats van prijs. Stichting UPV Textiel moet bijdragen aan de instandhouding van de inzamel- en sorteerstructuur conform het Besluit UPV Textiel dat is ingegaan op 1 juli 2023, waarmee producenten verantwoordelijk voor de inzameling, recycling en het hergebruik van textiel.