Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 19 juli 2024

Shell krabbelt terug van eigen recyclingambities

Tegen 2025 wilde Shell jaarlijks 1 Mton plasticafval verwerken tot pyrolyse-olie. Onder meer een gebrek aan feedstock doet die droom nu de das om.

Op de burelen van Shell zijn ze teruggekomen op eerdere ambities op het gebied van recycling. (Foto: Svleusden | Dreamstime)

Het bedrijf ziet dat er bij klanten wel vraag is naar circulaire chemicaliën, maar het groeitempo is wereldwijd lager dan verwacht. Dat komt door een gebrek aan feedstock, maar ook door trage technologische ontwikkeling en onzekerheid over regelgeving. Daarom heeft het bedrijf geconcludeerd dat haar ambitie om uiterlijk tegen 2025 jaarlijks 1 Mton plasticafval chemisch te recyclen naar pyrolyseolie, onhaalbaar is. Dat valt te lezen uit het duurzaamheidsrapport van Shell over 2023. Het bedrijf hield zich al vanaf zeker 2019 aan deze ambitie vast.

In dat rapport benadrukt Shell ook dat de werkzaamheden aan de zogeheten pyrolyse-olie-upgrader in Moerdijk nog steeds aan de gang zijn. Deze installatie moet jaarlijks 50 kton pyrolyse-olie verbeteren en omzetten in chemische grondstoffen voor de fabrieken op Shell Chemicals Park Moerdijk. Dit moet nog steeds in 2024 van start gaan. Wel legde Shell deze maand de bouw van de biobrandstoffenfabriek in Moerdijk stil. Dit om 'het toekomstige concurrentievermogen onder de huidige marktomstandigheden te waarborgen'. Shell kijkt nu hoe ze de geplande 820 kton duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel uit afvalproducten wel rendabel kan maken. Het stilleggen zou het bedrijf minimaal 800 miljoen euro kosten.

Afval

Shell voerde in 2023 631 kton gevaarlijk afval af. In 2022 was dat nog 878 kton. De hoeveelheid niet-gevaarlijk afval steeg daarentegen, van 1.135 kton naar 1.616 kton. In totaal heeft het bedrijf zich dat jaar ontdaan van 2.251 kton afval, ten opzichte van 2.012 kton een jaar eerder. Ook heeft Shell 654 kton aan restmateriaal verzonden voor hergebruik, recycling, of gebruik als grondstof in een ander proces. Denk bijvoorbeeld aan afval dat wordt verbrand voor energieopwekking, in plaats van gestort.

Verpakkingen

Eén duurzame ambitie waar Shell wél aan vasthoudt is het verhogen van de hoeveelheid gerecycled plastic in Shell-verpakkingen. Tegen 2030 moeten verpakkingen van Shell voor 30 procent bestaan uit gerecycled plastic. Ook moeten haar verpakkingen dan herbruikbaar of recyclebaar zijn. Het percentage gerecycled plastic in Shell-verpakkingen voor autoverzorgingsproducten, en voedings- en drankproducten steeg in 2023 van 8 procent naar 19 procent. Ook steeg de hoeveelheid gerecyclede verpakkingen van Shell’s autoverzorgingsproducten van 6 procent in 2022 naar 31 procent in 2023.

Wereldmerken

In april zwakte Unilever haar doelstellingen voor het hergebruik van plastic juist af. En in 2023 bleek uit een voortgangsrapport van de Global Commitment dat er weinig terecht zal komen van de beloften die grote wereldmerken in 2018 deden om hun verpakkingen recyclebaar te maken.