Namens elf belangenorganisaties probeert het advocatenechtpaar Carry en Geert-Jan Knoops de Nederlandse overheid te dwingen tot een verbod op Pfas.
De belangenorganisaties hebben zich verenigd om de Staat aan te spreken op het grove nalaten van diens zorgplicht om Nederlandse burgers, dieren en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van pfas-verontreiniging. Hoewel de Staat zich al geruime tijd bewust is van de ernstige gevolgen van blootstelling aan pfas voor de (volks)gezondheid en het milieu, neemt de Staat onvoldoende maatregelen om de schade door pfas te beperken en voorkomen, zo zullen de advocaten Carry en Geert-Jan Knoops vandaag (7 augustus) stellen voor de rechtbank in Den Haag.
De zaak betreft de eerste collectieve actie op het gebied van pfas-verontreiniging waarbij de nationale overheid ter verantwoording wordt geroepen in verband met het nalaten om op korte termijn adequate maatregelen te nemen die de massale schade aan het milieu en de volksgezondheid een halt kunnen toeroepen. Daarnaast wordt de Staat aangesproken op het feit dat de productie van deze schadelijke stoffen nog altijd wordt gefaciliteerd.
Nederland diende begin vorig jaar samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden een voorstel in voor een Europees verbod op Pfas vanaf 2025. Of dat verbod volgend jaar echter al van kracht kan worden, is nog onduidelijk. Het echtpaar Knoops vindt dat Nederland dit niet kan afwachten en eist dat de Staat alle emissies van Pfas per direct verbiedt.
Verder vorderen de advocaten diverse maatregelen die zien op het reduceren van de blootstelling van de Nederlandse bevolking en van bepaalde risicogroepen aan Pfas; het reduceren van blootstelling via drinkwater; het doen van grootschalige onderzoeken naar verbanden tussen Pfas blootstelling en bepaalde gezondheidseffecten; minimalisatieverplichtingen; het overnemen van de Efsa-grenswaarden; het verrichten van saneringswerkzaamheden en het verscherpen van toezicht daarop en het realiseren van een centraal overzicht met betrekking tot de verleende vergunningen voor Pfas-emissies.
Knoops en Knoops treden op namens Vereniging Natuur- en Milieufederatie Noord Holland, Vereniging Zeeuwse Milieufederatie, Stichting Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Stichting Friese Milieufederatie, Stichting Gezond Water, Stichting SchipholWatch, Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde, Vereniging Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, Vereniging Belangenvereniging Brandweer, Vereniging Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel, en Stichting Ouderennetwerk West-Friesland.