Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 28 augustus 2024

Koningin opent bio-LNG-installatie bij Attero

Opnieuw laat koningin Máxima haar gezicht zien in de afvalsector. Op woensdagmiddag 11 september opent ze de 'FirstBio2Shipping'-installatie bij Attero in Wilp.

In de installatie wordt biobrandstof gemaakt van biogas dat vrijkomt bij de vergisting van groente-, fruit- en tuinafval (gft). Dit vloeibaar biogas, bio-LNG, wordt gebruikt als brandstof voor schepen en vrachtwagens.

Tijdens een plenaire programma vindt een paneldiscussie plaats over onder meer de productie van grondstoffen en energie uit afval en over de verduurzaming van de maritieme transportsector en zwaar wegtransport. Koningin Máxima spreekt met de deelnemers van de paneldiscussie en krijgt na de openingshandeling een rondleiding langs de verschillende onderdelen van de installatie. Medewerkers geven hierbij uitleg over de verwerking van gft, over de productie van biogas en van biobrandstof en over de vervanging van conventionele brandstoffen door schone brandstoffen.

Onofficieel ambassadeur

Koningin Máxima komt dus niet alleen naar Wilp om een lintje door te knippen. Ze kiest duidelijk voor een inhoudelijk programma. Dat verbaast niet. Begin deze zomer bracht ze al een werkbezoek aan leden van Vereniging Circulair Friesland, waaronder afvalverwerker Omrin. Verder bekeek ze dit jaar de nieuwe kunststofsorteerlijn van Renewi in Acht en hield ze een toespraak tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE). Daarvoor bezocht ze sportschoenrecycler FastFeedGrinded, textielsuper Zeeman (in het kader van circulaire kleding) en verschillende bouw- en sloopbedrijven in Heerde en Utrecht (in het kader van circulair bouwen). Zo ontpopt de koningin zich langzaam maar zeker tot een ambassadeur voor een circulaire economie.

Duurzamer transport

Met de productie van bio-LNG uit biogas kan de uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart- en wegtransportsector worden teruggedrongen en wordt een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de sector. ‘FirstBio2Shipping’ is een samenwerking tussen Attero en Nordsol waarbij Attero zorgt voor het gft als grondstof en de productie van biogas en Nordsol het biogas opwerkt tot bio-LNG en dit levert aan de scheepvaart- en wegtransportsector.

Artist Impression van de 'FirstBio2Shipping'-installatie van Attero en Nordsol in Wilp. (Bron: Attero)