Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 30 augustus 2024

Kabinet ondervraagd over faillissementen in recyclingindustrie

Tweede Kamerlid voor D66 Mpanzu Bamenga wil het fijne weten over de faillissementsgolf in de plasticrecyclingindustrie. Wat zijn de oorzaak en gevolgen, en wat doet het kabinet om nog meer faillissementen te voorkomen?

Goedkoop virgin plastic en aangescherpte regelgeving rond voedselveiligheid maken het plasticrecyclers niet makkelijk. (Foto: Andrew Khoroshavin | pixabay)

Het percentage verbrand plasticafval schoot de afgelopen jaren omhoog van 39 procent in 2021 naar 52 procent in 2022. Welke verwachting heeft het kabinet voor 2023? Is de regering het er mee eens dat het percentage verbrand plasticafval nog verder zal stijgen, gezien de faillissementen van Umincorp, TRH Recycling en Ecocircle dit jaar? Dit zijn enkele van de Kamervragen die Mpanzu Bamenga gisteren (29 augustus) stuurde naar minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, en milieustaatssecretaris Chris Jansen.

Actie

Eerder dit jaar gaf voormalig staatssecretaris van IenW Vivianne Heijnen aan dat zij met collega’s van Economische Zaken en Klimaat in gesprek was over mogelijke maatregelen die het kabinet kan treffen voor de plasticrecyclingindustrie voor de korte en middellange termijn. Bamenga wil weten waarom dat nog niet geleid heeft tot resultaten, en wanneer de sector nu eindelijk actie kan verwachten vanuit het kabinet.

Europa

Verder vraagt Bamenga naar de heffing die Europese lidstaten sinds 2021 betalen voor elke ton niet-gerecycled verpakkingsafval. In ander Europese landen wordt deze heffing doorbelast aan de verantwoordelijke bedrijven, maar in Nederland wordt deze heffing gehaald uit de algemene middelen. Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu, schreef onlangs in het FD dat het voor Nederland gaat om een bedrag van 240 miljoen euro per jaar. De afval scheidende belastingbetaler is hier dus jaarlijks 14 euro aan kwijt. Vinden de minister en staatssecretaris dit eerlijk?

Belemmeringen

Goedkoop fossiel plastic werd expliciet genoemd als oorzaak voor het faillissement van Umincorp. Bamenga wil weten welke maatregelen worden genomen om het dumpen van Amerikaans en Aziatisch virgin plastic op de Europese markt te voorkomen. Ook vraagt hij wat het kabinet gaat doen om plasticrecyclers de periode tot de invoering van de nationale bijmengverplichting in 2027 te helpen overbruggen. In februari uitte Bamenga ook al zijn ongenoegen over het feit dat IenW plasticrecyclers tot 2027 met de handen in het haar laat zitten.

Naast goedkoop virgin plastic zijn er ook signalen dat nieuwe regelgeving rond voedselveiligheid problemen veroorzaakt voor plasticrecyclers. IenW is in contact met brancheorganisaties om een inventarisatie te maken van de wetgeving die belemmerend werkt. Ook is IenW hierover in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Welke resultaten heeft dit tot op heden opgeleverd, en erkennen de bewindslieden dat de aangescherpte regelgeving medeverantwoordelijk is voor faillissementen zoals die van Umincorp? 

VA

Tot slot vraagt Bamenga hoe Jansen en Hermans kijken naar de suggesties die de Vereniging Afvalbedrijven afgelopen maart deed in een brandbrief naar toenmalig staatssecretaris Heijnen.