Met ingang van volgend jaar neemt Breda geen bedrijfsafval meer in op haar milieustations. Volgens de gemeente past de maatregel in een landelijke trend.
Voor de circulaire verwerking van afval wordt steeds meer van gemeenten verwacht. Om dit goed te blijven doen én om te voorkomen dat de wachttijden voor inwoners oplopen, heeft de gemeente Breda besloten vanaf 1 januari 2025 te stoppen met het innemen van bedrijfsafval op de milieustations. In het nieuwe jaar sluit ook de locatie aan de Slingerweg. Zo kan de focus volledig gelegd worden op de locatie aan het Spinveld, die efficiënter wordt ingericht en zeven dagen in de week open gaat. Ook wordt er tijd bespaard omdat administratieve handelingen vervallen.
Het innemen van bedrijfsafval is geen wettelijke taak van de gemeente. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren en scheiden van hun afval. Breda geeft aan dat ze hiervoor goed terecht kunnen bij marktpartijen. Het innemen van bedrijfsafval vervalt alleen voor het brengen naar het milieustation, de overige dienstverlening van Afvalservice Breda bedrijven blijft onveranderd. Ook voertuigen met een zogenoemd grijs kenteken die huishoudelijk afval komen brengen blijven welkom op het milieustation.
Volgens Breda past het niet meer innemen van bedrijfsafval in een landelijke trend. Inmiddels neemt meer dan tachtig procent van de gemeenten geen bedrijfsafval meer in. Bredase milieustations ontvingen ongeveer 2.250 bedrijfsbezoeken per jaar.