Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 16 september 2024

Eén verkeerd gesorteerde pmd-zak per Belg

Een schreeuwende kip wordt het gezicht van een grote mediacampagne in België die mensen moet helpen pmd beter te sorteren. Het gaat namelijk de verkeerde kant uit met de hoeveelheid vervuiling in de zak.

Uit gegevens van producentenorganisatie Fost Plus blijkt dat het aantal sorteerfouten in de blauwe zak stijgt. Een steekproef in augustus toonde aan dat gemiddeld 14,5 procent van de inhoud van een pmd-zak daar niet in thuishoort. Dat is een stijging met ongeveer 2,5 procent ten opzichte van begin vorig jaar. Omgerekend naar het totaal ingezamelde gewicht pmd in 2023 zou dit neerkomen op bijna 40 kton ton sorteerfouten op jaarbasis. Fost Plus zet daarom een grootschalige mediacampagne op om de burger te helpen beter te sorteren en zodoende de kosten omlaag te brengen.

Vorig jaar werd in België een record van 24,4 kilo pmd per inwoner ingezameld via de blauwe zak. “In 2023 zamelde Fost Plus 285.000 ton pmd in, of zo’n 12 blauwe zakken per persoon. Maar omgerekend zou 1 daarvan vol sorteerfouten zitten. Het gaat vooral om batterijen, plastic voorwerpen zoals speelgoed, grote industriële folies, papier-karton verpakkingen, textiel of verpakkingen van Klein Gevaarlijk Afval. Dat is jammer want via de blauwe zak kunnen die materialen niet gerecycleerd worden,” aldus Wim Geens, managing director van Fost Plus.

Impact

Zo’n 30-40 procent van wat er verkeerd in de pmd-zak belandt, is volgens Fost Plus recyclebaar als het juist was ingeleverd. Nu wordt dit vanuit de pmd-sorteercentra afgevoerd als restafval naar een verbrandingsoven. Dat heeft niet alleen een impact op het milieu, maar ook op ieders portefeuille, aldus de producentenorganisatie. Een ton sorteerfouten verwerken kost zo’n 1.000 euro, wat voor 40 kton neerkomt op 40 miljoen euro. Het zijn de verpakkende bedrijven die deze kosten dragen, maar daar draait uiteindelijk de hele maatschappij ervoor op, waarschuwt de organisatie. Daarnaast wijst ze op veiligheidsrisico’s die verkeerd aangeboden afvalstromen met zich meebrengen. Ze vormen brandgevaar of kunnen medewerkers van de inzameling en sortering verwonden. Denk aan batterijen, AEEA of kca.

Om het stijgend aantal sorteerfouten af te remmen, lanceert Fost Plus vandaag (16 september) een nationale mediacampagne met in de hoofdrol een schreeuwende kip. Het bekende hondenspeelgoed wordt het gezicht van verkeerd gesorteerd afval. Haar gekakel moet zo goed blijven hangen dat de trend van foutief gesorteerd afval wordt omgebogen. De campagne zal tot en met eind oktober te zien en horen zijn in het Belgische straatbeeld, op radio, televisie en sociale media.