Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 04 oktober 2024

Vlaamse statiegeldplannen (voorlopig) naar prullenbak verwezen

Statiegeld op blikjes en plastic flesjes komt niet terug in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. De nieuwe regering is niet overtuigd dat het de goede manier is om zwerfafval aan te pakken.

Bond Beter Leefmilieu laakt de talmende Vlaamse regering die toch weer twijfels heeft bij de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. (Foto: Nikolay Chekalin | Dreamstime)

In 2022 noemde de toenmalig Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen nog onvermijdelijk. Maar haar opvolger Jo Brouns denkt daar anders over. Aan de VRT laat zijn kabinet deze week weten dat statiegeld op genoemde verpakkingen met reden niet in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord staat. "We zijn er niet van overtuigd dat dit de goeie manier is", luidt het nu. De regering zoekt alternatieven om zwerfafval aan te pakken, al sluit het de invoering van statiegeld in de toekomst ook niet helemaal uit. 

Bij de milieubeweging is deze aankondiging hard aangekomen. Bond Beter Leefmilieu stelt dat er helemaal geen alternatieven zijn om rondzwervende flesjes en blikjes effectief aan te pakken. Zij roepen de kersverse minister van Omgeving dan ook op “om te stoppen met tijd te verkwisten.”

Van uitstel naar afstel?

Ondanks dat de inmiddels vertrokken Demir de komst van statiegeld onvermijdelijk noemde (ze startte ook al diverse pilotprojecten met statiegeld) komt het schrappen van de statiegeldplannen volgens de VRT ook weer niet helemaal uit het niets. In maart liet ze het parlement weten dat er uit de pilotprojecten “bezorgdheden” naar voren waren gekomen. Het ging onder meer om zorg rond “goede toegankelijkheid” en “fraudegevoeligheid”. Bovendien wilde ze Vlaams beleid afstemmen op dat van andere gewesten. Invoering vóór eind 2025 achtte ze al niet kansrijk.

Rekening bij belastingbetaler

Bond Beter Leefmilieu wijst er op dat klassiek statiegeld een systeem is waarvan het effect op zwerfafval bewezen is. De milieuclub noemt dat er in Noorwegen, Nederland en Duitsland “een succesratio tot 98,5 procent voor het binnenhalen van blikjes en petflessen.” Op dit moment zou de Vlaamse belastingbetaler 144 miljoen euro moeten ophoesten voor zwerfafval, terwijl Europese regelgeving zegt dat die factuur bij de industrie moet liggen.