Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 23 oktober 2024

BVOR spant rechtszaak aan tegen Friese gemeenten om groenafval

Volgens de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) biedt een aantal Friese gemeenten groenafval aan bij landbouwbedrijven, die geen vergunning hebben voor de verwerking hiervan.

Groenverwerkers met kostbare installaties zien dat groenafval steeds vaker illegaal wordt verwerkt en stappen nu naar de rechter. (Foto: Kzenon)

Agricycling is, in haar eigen woorden een “vereniging van agrarische ondernemers die nutriënten uit reststromen via de landbouwbodem recyclet en efficiënt omzet naar nieuwe grondstoffen.” Anders gezegd: de boerenleden van Agricycling doen aan composteren. Een aantal Friese gemeenten biedt Agricycling gemeentelijk groenafval aan ter verwerking. Het gaat voornamelijk om bermmaaisel. Maar volgens de BVOR voldoet Agricycling niet aan de wet- en regelgeving rond de inname, opslag en verwerking van bermmaaisel. Door een rechtszaak aan te spannen hoopt de organisatie duidelijkheid van de rechter te krijgen voor haar leden.

BVOR-leden moeten voldoen aan een hoop eisen voordat ze bermmaaisel mogen innemen en verwerken. Denk aan het hebben van een milieuvergunning, en het treffen van voorzieningen voor percoolaatopvang dat tijdens het composteerproces vrijkomt. Ook moeten ze verontreinigingen verwijderen en tijdens het composteren de juiste temperatuur bereiken om zaden van onkruiden en ongewenste exoten te vernietigen. Volgens de BVOR houden de landbouwbedrijven die lid zijn van Agricycling zich echter niet aan die voorwaarden. Er zou dus sprake zijn van oneerlijke concurrentie, en mogelijk ook schade aan natuur en milieu. 

'Illegaal'

Volgens de betrokken gemeenten en Agricycling is bij gemeentelijk maaisel geen sprake van afvalstoffen maar van ‘voortgezet gebruik’. Maar die aanname is volgens de BVOR juridisch onjuist. “Het op deze wijze verwerken van afvalstoffen is in strijd met milieuregelgeving en daarom naar de mening van de BVOR illegaal. Het gemeentelijke berm- en slootmaaisel kwalificeert in juridische zin als afvalstof en van voortgezet gebruik kan daarom geen sprake zijn”, aldus de BVOR.

Agricycling werd in 2021 opgericht in de gemeente Súdwest-Fryslân. Volgens Omrop Fryslân telt de stichting inmiddels 160 leden. Naast Súdwest-Fryslân doen ook boeren uit de gemeenten De Fryske Marren, Waadhoeke, Leeuwarden en Noardeast-Fryslân mee.