Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 28 oktober 2024

Avi's kunnen hun borst nat maken

Nu Nederland onvoldoende op koers ligt om de klimaatdoelen te halen, gaan ambtenaren nog een keer kijken hoe beleid ervoor kan zorgen dat avi's wel emissiedoelen gaan halen.

Tijdens het wetgevingsoverleg over het Belastingplan 2025 is nogmaals de vraag gesteld of het beperken van de emissies van avi’s voldoende zal zijn. Afgelopen week antwoordde de regering op vragen van de Tweede Kamerfractie van D66 al dat de introductie van de avi-correctiefactor niet voldoende zal zijn om de restemissies volgens doelstelling te laten dalen. Dat blijft zo. Het kabinet raamt de restemissies van afvalverbrandingsinstallaties op 1,5 Mton CO2 in 2030, terwijl het doel 0,6 Mton CO2 is. Toch levert de maatregel een belangrijke prijsprikkel om de avi-exploitanten tot actie aan te zetten, vindt het Kabinet. Daarnaast is het één maatregel als onderdeel van een totaalpakket, waaronder de subsidie via SDE++ voor CCS en de stimulering van recycling uit de klimaatfondsen.

Maar het kabinet ziet de politieke klimaatbui ook hangen, nu het Planbureau voor de Leefomgeving heeft geconstateerd dat het wel zeer onwaarschijnlijk wordt dat Nederland in 2030 de klimaatdoelen gaat halen. Dat de Nederlandse avi’s met het huidige beleid het doel van de restemissiereductie niet halen in 2030, betekent dan ook dat het beleid nog verder wordt verscherpt. In het voorjaar van 2025 komt er alternatief klimaatbeleid, om alsnog de afgesproken doelstellingen te halen. De bewindslieden gaan daarbij de afvalverbrandingsinstallatie ook nadrukkelijk betrekken.

De avi-correctiefactor werd op Prinsjesdag in het Belastingplan voor 2025 geïntroduceerd. Die factor gaat er vanaf 2025 voor zorgen dat de avi’s minder dispensatierechten krijgen. Als avi’s meer broeikasgassen uitstoten dan ze aan rechten hebben, dan kost dat geld. Dat zullen ze naar alle waarschijnlijkheid doorberekenen, waardoor verbranden van restafval duurder wordt en daardoor onaantrekkelijker. Bijkomstig voordeel is dat door deze maatregel alternatieven die zorgen voor minder CO2-uitstoot aantrekkelijker worden. Het gaat niet alleen om recycling, maar ook om bijvoorbeeld de afvang en opslag van CO2 (CCS). Ook wordt de prikkel om minder afval te importeren versterkt en met uitsortering te voorkomen dat fossiel afval wordt verbrand.