Per 1 januari stopt de gemeente Sint-Michielsgestel met het inzamelen van bedrijfsafval. Bedrijven moeten zelf op zoek naar een inzamelaar.
De Brabantse gemeente heeft nu diverse regelingen voor bedrijfsafval. Zo haalt ze het bedrijfsafval op bij een aantal bedrijven, zowel in bedrijfspanden als in woningen. Daarvoor vraagt de gemeente reinigingsrechten. Deze situatie stopt per 1 januari 2025. Daartoe is besloten omdat het inzamelen van bedrijfsafval geen basistaak van de gemeente is, volgens het college van B en W.
In het besluit staat dat alle kosten en activiteiten daardoor in principe apart bijgehouden moeten worden. Hierbij moet de gemeente rekening houden met de regels rondom overheidsdeelname in de zakelijke markt, zoals marktconforme prijzen, concurrentie, marktwerking en het btw-regime van de belastingdienst. De gemeente loopt dan het risico op naheffingen en boetes van de belastingdienst en/of het afkeuren van de jaarrekening/begroting door de accountant als de gemeente niet aan de regels voldoet. Daarom is geadviseerd deze werkzaamheden zo snel mogelijk te beëindigen.
Per 2025 hebben bedrijven in Sint-Michielsgestel twee opties. Een bedrijf kan een inzamelaar op de zakelijke markt zoeken. En huishoudens kunnen het bedrijfsafval (als dat aan de voorwaarden voldoet) via de voorzieningen van huisvuil afvoeren. Het gaat in deze gevallen om aan huis gebonden beroepen met een niet, of beperkt, afwijkend afvalaanbod van andere huishoudens.
Sint-Michielsgestel is niet bepaald de eerste gemeente die niet meer zelf bedrijfsafval inzamelt. De afgelopen jaren gebeurt dat steeds meer door particuliere inzamelaars. Daaruit zijn inmiddels twee collectieven ontstaan, Openwaste en Green Collective, die actief zijn in steeds meer steden. OpenWaste is een samenwerkingsverband van twaalf afvalinzamelaars dat streeft naar een emissievrije binnenstad. Green Collective is een samenwerkingsverband van PreZero en Renewi, die ook willen bijdragen aan een schonere, beter bereikbare en veiligere binnensteden.