De Metaal Recycling Federatie wil tijdig betrokken worden bij het opstellen van nieuwe wet- en regelgeving. De leden kunnen enorme bijdrage leveren aan klimaat- en andere doelstellingen van het kabinet, maar moeten daar wel de ruimte voor krijgen.
In het Haagse Nieuwspoort ging een delegatie van het bestuur van de Metaal Recycling Federatie (MRF) afgelopen woensdag (20 november) in gesprek met PVV-Kamerlid Willem Boutkan en NSC-Kamerlid Nastascha Wingelaar. Met een korte film (zie hieronder) maakte ze duidelijk hoe de praktijk in de sector eruit ziet en hoe die kan bijdragen aan klimaat- en andere doelstellingen van het kabinet. Maar daarvoor moet de sector wel tijdig worden betrokken bij nieuwe wet- en regelgeving. Want daar gaat het nu nog veel fout.
Voorafgaand aan het gesprek ging Peter Roest van MRF-lid Jansen Recycling Group op zijn persoonlijke LinkedIn-pagina al even in op het verlangenlijstje van het bestuur. “We hebben een overschot schroot van 2,5 miljard kilo in Nederland en 20 miljard kilo in de EU”, schrijft Roest. “Nu ligt de nadruk op het sluiten van grenzen. Maar wat echt nodig is, is ondersteuning van de Europese/Nederlandse (metaal)industrie en een verplichting om schroot in te zetten.”
Roest mist ook de erkenning van gesorteert en gezuiverd metaalschroot als (secundaire) grondstof, zodat afvalstoffenregelgeving met alle administratieve lasten en regeldruk niet van toepassing is. Dat maakt gerecycled materiaal goedkoper en meer concurrerend. Zonder dergelijk beleid vreest hij dat na Europese kunststof- en textielrecylers ook de metaalrecyclers in de problemen komen.
“Als we een circulaire economie willen, moet de wet- en regelgeving hierop worden aangepast. De praktijk is helaas dat het omgekeerde gebeurt: wet- en regelgeving belemmert de circulaire economie steeds meer”, besluit Roest.