Nagenoeg de complete Tweede Kamer wil dat de vervuiler gaat betalen voor maatschappelijke schade door Pfas of de onjuiste toepassing van staalslakken. Het kabinet moet nu met voorstellen komen om dit te regelen.
De Tweede Kamer wil voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor schade veroorzaakt door Pfas in het milieu of de onjuiste toepassing van staalslakken. Daarom roept ze de regering op met een voorstel te komen om sterker te borgen dat vervuilers zelf voor deze kosten gaan opdraaien. Gisteren (26 november) nam de Kamer hiertoe een motie aan van PvdD-Kamerlid Ines Kostić en NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen.
Uit de motie volgt dat het kabinet de Kamer begin volgend jaar moet informeren over de mogelijkheden om de rekening voortaan bij de vervuiler zelf te leggen. Een rekening die volgens Kostić en Soepboer flink kan oplopen.
Kostić maakt zich al langer zorgen over de toepassing van staalslakken. Begin dit jaar diende het Kamerlid nog een motie waarin de regering werd opgeroepen het gebruik van staalslakken te stoppen. Nadat deze strandde, diende de PvdD-er nog een motie in voor een tijdelijke stop op het gebruik totdat er betere regelgeving en controlemechanismen zijn ontwikkeld, of totdat de capaciteit van het toezicht is versterkt. Maar ook daar was geen meerderheid voor.
Toch liggen staalslakken onder een vergrootglas in de Kamer. Niet alleen is er dus plenair een motie over aangenomen, ook stelde het Groenlinks-PvdA-Kamerlid Geert Gabriëls gisteren schriftelijke vragen over de import van vervuilende staalslakken uit het buitenland. Hij wil onder andere weten of milieustaatssecretaris Chris Jansen bereid is dit aan banden te leggen, zolang er onzekerheid is over de impact van staalslakken op de volksgezondheid en het milieu.
Op een antwoord van Jansen zal het nog even wachten zijn, maar de staatssecretaris zit niet op zijn handen. Afgelopen september liet de staatssecretaris nog weten dat zijn ministerie werkt aan een informatieplicht bij de toepassing van staalslakken, die naar verwachting per 1 januari 2026 ingaat. Ook liet hij de Kamer begin deze maand al weten dat wat hem betreft prikkels die leiden tot het grootschaliger toepassen van staalslakken als bouwstof, niet wenselijk zijn.