Zo'n twee maanden na het faillissement maakt plasticrecyclingbedrijf Ioniqa een doorstart.
Oprichter Tonnis Hooghoudt heeft het pet-recyclingbedrijf uit Eindhoven weer bij de hand genomen. Ondanks de slechte markt voor plastic recyclaat heeft hij samen met financiers voor een doorstart kunnen zorgen. “We zijn ons terdege bewust van de huidige tegenwind op de Europese markt voor kunststofrecycling”, laat Hooghoudt op de site van Ioniqa weten. “Met de doorstart behouden we de kennis en expertise van het bedrijf om een duurzame oplossing voor kunststoffen te realiseren. We houden ons vast aan onze visie dat kunststofrecycling groot wordt, mede met het oog op de ambitieuze EU-doelstellingen vanaf 2030.”
Volgens het Eindhovens Dagblad gaat het bedrijf verder onder de naam Ioniqa Solutions, in afgeslankte vorm. Het streven is om door te starten met zo’n twintig medewerkers, terwijl ten tijde van het op 10 oktober uitgesproken faillissement 32 medewerkers in dienst waren. Daarnaast heeft Hooghoudt het plan om de ontwikkeling van de pet-recyclingtechnologie voort te zetten in de laboratoria en kantoren in Eindhoven en in Rotterdam. Het nieuwe bedrijf neemt de proefinstallatie in Geleen niet over.
Hooghoudt richtte Ioniqa in 2009 op, als spin-off van de TU/e. De start-up wilde met een katalytische upcyclingtechnologie petplasticafval circulair omzetten in hoogwaardige grondstoffen, waarvan nieuwe producten voor voedselverpakkingen kunnen worden gemaakt. Tien jaar later volgde de bouw van een industriële demofabriek op het Chemelotterrein in Geleen. Daar recyclede Ioniqa, dat in de tijd door het kabinet als Nationaal Icoon werd aangewezen, sindsdien jaarlijks zo’n 8 kton aan plastic. In de tussentijd trok het bedrijf met de technologie, die een ‘eeuwig recyclebare petfles’ leek te beloven, de aandacht van investeerders als Coca-Cola, Unilever, Indorama Ventures, Koch Techology Solutions en Infinity Recycling. Afgelopen zomer deed de oprichter echter een stapje terug.
Als gevolg van de lage prijzen voor primair fossiel plastic duurde het voor Ioniqa te lang om een positieve cashflow te realiseren uit de petrecyclingtechnologie. Daarom vroeg het bedrijf in oktober het faillissement aan bij de Rechtbank Den Bosch.
Niet alleen voor Ioniqa hebben de lage prijzen voor primair plastic geleid tot problemen. Dit jaar zijn ook Umincorp, TRH Recycling en Ecocircle failliet gegaan. Volgens staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaat het echter om een tijdelijke dip en biedt de aankomende nationale en Europese regelgeving voldoende basis voor een gezonde en stabiele markt voor plasticrecyclaat. Voor aanvullende maatregelen ziet hij op dit moment daarom geen reden. Diverse Kamerleden namen echter geen genoegen met dit antwoord en vroegen Jansen afgelopen maand om concrete acties tegen faillissementen van "koplopers in de circulaire economie". Daarnaast hebben partijen in de plasticketen het kabinet begin december opgeroepen om het ingezette plasticbeleid te herzien en gezamenlijk toe te werken aan een 'Circulair Plastic Akkoord' om meer gebruikt plastic in nieuwe producten in te zetten.