De Tweede Kamer wil dat de regering een overbruggingsfinanciering instelt om plasticrecyclingbedrijven te ondersteunen tot er een bijmengverplichting voor hun recyclaat in werking treedt.
Vlak voor het Kerstreces heeft de Tweede Kamer een motie van Marieke Koekkoek (Volt) aangenomen, waarmee het plasticrecyclingbedrijven in nood tegemoet komt. Omdat er pas vanaf 2030 een Europese bijmengverplichting voor gerecycled plastic geldt, wil een meerderheid in de Kamer dat het kabinet voor de tussentijd een overbruggingsfinanciering instelt om plasticrecyclingbedrijven te ondersteunen.
Het kabinet werkt nog aan de uitwerking van een nationale bijmengverplichting voor recyclaat, maar daar is veel kritiek op. Vanuit bedrijven uit de plasticketen, maar ook uit de Kamer, zo bleek gisteren (19 december) tijdens het circulaire-economiedebat. Koekoek wacht de uitwerking van die nationale verplichting niet af, maar roept met haar motie op tot directe actie. Wat haar betreft onderstrepen de recente faillissementen van plasticrecyclingbedrijven het belang van een tijdelijke ondersteuning voor de sector.
Koekkoek wijst er ook op dat in Frankrijk reeds stappen zijn gezet om circulaire productie te stimuleren, waaronder financiële steunmaatregelen en een verplicht aandeel gerecycled materiaal in producten. Het ontbreken van een gelijk speelveld tussen EU-lidstaten zet circulaire Nederlandse ondernemers op achterstand, vindt ze.
Na de indiening van de motie Koekkoek in een tweeminutendebat over fossiele subsidies gaf minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei gisteravond aan deze ‘oordeel Kamer’ mee te geven, onder verwijzing naar het debat dat de Kamer in de middag nog met milieustaatssecretaris Chris Jansen had over circulaire economie. Moties naar aanleiding van dat debat worden pas na het reces ingediend, dus in het nieuwe jaar.
Naar aanleiding van debat over fossiele subsidies nam de Kamer ook een motie van Joris Thijssen en Suzanne Kröger (beiden GroenLinks-PvdA) aan die de regering oproept concrete voorstellen die bijdragen tot de afbouw van fossiele regelingen te betrekken bij het Voorjaarspakket. Een meerderheid was er ook voor een motie van Henk Vermeer (BBB) die oproept tot specifieke ondersteuning voor regio’s die onevenredig zwaar worden getroffen door de energie- en grondstoffentransitie.