PreZero wilde van het onderaannemerschap van Milieu Service Nederland (MSN) af en zegde de samenwerking op. MSN schrok niet alleen van die mededeling, maar ook van de korte opzegtermijn. Verder vreest het bedrijf dat PreZero met klanten aan de haal gaat.
In opdracht van MSN zamelt PreZero bij bedrijven afval in. MSN hanteert een businessmodel waarbij het bedrijf niet altijd zelf met voertuigen het afval bij klanten inzamelt, maar daarvoor ook overeenkomsten sluit met afvalbedrijven die zelf de voertuigen hebben. Van dat onderaannemerschap wilde PreZero echter af en gaf daarom afgelopen 11 november aan MSN aan de ruim twintig jaar lange samenwerking te willen opzeggen. PreZero wilde de samenwerking per 1 februari 2025 opzeggen. Tijdens de rechtszaak van afgelopen maand gaf MSN aan de opzegtermijn liever tot september 2025 te willen rekken, zodat ze meer tijd te heeft een vervanger te vinden om afval op te halen bij 11.000 adressen.
De voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland sluit zich in zijn oordeel aan bij het standpunt van MSN. Hij baseert zijn standpunt niet alleen op de lange samenwerking van ruim twintig jaar, maar ook op het feit dat PreZero ruim de helft van alle bij MSN aangesloten locaties bedient. Een opzegtermijn van negen maanden, te rekenen vanaf de schriftelijke opzegging in november 2024, acht de rechter passend en geboden. Dit betekent dus dat PreZero een opzegtermijn tot en met ten minste 11 augustus in acht dient te nemen, voor haar werkzaamheden voor MSN.
MSN vorderde in de rechtbank ook dat PreZero gedurende de opzegtermijn wordt verboden contact op te nemen met klanten met het doel een rechtstreekse handelsrelatie aan te gaan. Volgens MSN is met deze wijze van handelen door PreZero sprake van onrechtmatige concurrentie.
De voorzieningenrechter stelde voorop dat bij het ontbreken van een concurrentie-/relatiebeding het PreZero in beginsel vrij staat contact op te nemen en/of te onderhouden met klanten van MSN. Het staat haar daarbij ook vrij eventuele contracten te sluiten. Bijkomende omstandigheden kunnen er in het gegeven geval echter toe leiden dat het benaderen van klanten en het sluiten van contracten aan te merken valt als onrechtmatige concurrentie.
Volgens MSN is er sprake van dergelijke bijkomende omstandigheden. PreZero zou de klantrelaties van MSN die zij bedient actief benaderen om direct diensten af te nemen bij PreZero. Daarbij zou het bedrijf gebruik maken van de locatiegegevens van klanten van MSN die zij heeft verkregen middels de afvalinzamelingsdiensten die zij verricht voor MSN. Daarbij maakt PreZero volgens MSN tevens gebruik van de beëindiging door PreZero van de samenwerking tussen partijen om PreZero als goed alternatief te promoten bij de klantrelaties van MSN.
PreZero betwist dat zij de klantrelaties van MSN actief benadert. Volgens PreZero is het contact tussen haar en de klantrelaties van MSN erin gelegen dat de medewerkers van PreZero die feitelijk het afval inzamelen al meerdere jaren bij die klantrelaties van MSN over de vloer komen en zij om die reden warme contacten met elkaar onderhouden. Via deze weg zouden bepaalde klanten van MSN de overstap willen maken naar PreZero.
Uit de aard van de samenwerking volgt inderdaad dat PreZero rechtstreeks contact heeft met klanten van MSN, ziet ook de voorzieningenrechter. Dit maakt dat van PreZero niet gevergd kan worden geen enkel contact met klanten te onderhouden. Dat PreZero met klanten spreekt over een eventuele directe samenwerking is op zichzelf niet onrechtmatig. Dat kan anders zijn indien zou komen vast te staan dat PreZero met behulp van klantinformatie van MSN stelselmatig klanten benadert met het doel contracten te sluiten die reeds aanvangen voordat de door haar jegens MSN in acht te nemen opzegtermijn is verstreken. Maar daarvan is, mede gelet op de betwisting door PreZero, onvoldoende gebleken, vindt de rechter. Naar zijn oordeel is er dan ook onvoldoende reden om een contactverbod op te leggen. De daarop gerichte vordering van MSN wijst hij dan ook af.
Prezero liet ter zitting weten de 20 jaar oude samenwerking met MSN op te zeggen, omdat de samenwerking niet meer paste bij de strategie en bedrijfsvoering van het bedrijf. Zo maken het verlaagde tarief en de voorwaarden dat Prezero alleen betaald krijgt als er daadwerkelijk afval kon worden ingezameld, het werk niet de moeite waard voor Prezero. Verder leed het bedrijf in 2024 ruim 1,8 miljoen euro verlies bij de uitvoering van de taken voor MSN. Ook is MSN in de afgelopen jaren steeds meer een concurrent geworden van Prezero.